Elukohajärgsete soodustuste osas valitseb segadus

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengid nõuavad linnavalitsuselt võrdset kohtlemist, linn nõuab sedasama õiguskantslerilt.
Tudengid nõuavad linnavalitsuselt võrdset kohtlemist, linn nõuab sedasama õiguskantslerilt. Foto: Liis Treimann.

1. veebruarist hakkasid Saaremaa ja Hiiumaa praamidel kehtima uued hinnakirjad, mille alusel saavad saarte elanikud odavamalt mandri vahet sõita. See andis uue argumendi Tallinna linnavõimule, kes vaidleb õiguskantsleriga üliõpilastele ühissõidukis antavate sõidusoodustuste kohta.


1. veebruarist saavad tavalisest poole soodsama praamipileti osta need reisijad, kelle elukohaks on rahvastikuregistris märgitud Saare või Hiiu maakond. Tallinn on kehtestanud ühissõidukites odavama sõidu võimaluse nendele tudengitele, kes on ennast registreerinud Tallinna elanikeks. Mujalt pärit üliõpilased ei taha seda aga teha, sest nii võivad nad kaotada kodukohast saadava toetuse kodust Tallinna ja tagasi sõitmiseks.

Õiguskantsler Indrek Teder saatis möödunud aasta lõpus Tallinna volikogule märgukirja, milles palus viia sõidusoodustuste regulatsiooni kooskõlla põhiseadusega. Tallinn pole lõplikku seisukohta veel kujundanud.

Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut ütles Postimehele, et tal on hea meel selle üle, et saarte elanikele on leitud odavamalt mandri vahet sõitmise võimalus. «See on võrreldav Tallinna poolt oma elanikele soodustuste tegemisega ning meil on tekkinud seoses sellega küsimus – kas Eesti Vabariigi põhiseadus kehtib kogu riigis ikka ühtemoodi. Kuni me pole õiguskantslerilt sellele küsimusele vastust saanud, ei saa lahendada ka tudengite sõidusoodustuste küsimusi,» lausus Vitsut.

Õiguskantsleri avalike suhete nõunik Jaana Padrik omakorda ütles, et õiguskantsler ootab ära, mida linnavolikogu otsustab praegu menetluses oleva määruse eelnõu osas kehtivast sõidusoodustuskorrast loobumiseks ja mida vastatakse lõplikult õiguskantslerile ning langetab seejärel otsustused oma edasiste sammude osas.

Volikogus opositsioonis oleva Reformierakonna fraktsiooni poolt esitatud eelnõu näeb ette ühissõidukipiletite hinnaerisuste kaotamise tallinlaste ja mittetallinlaste vahel. Linnavalitsus otsustas möödunudnädalasel istungil, et ei toeta eelnõu.

Abilinnapea Taavi Aas ütles juba õiguskantsleri märgukirja saades, et õiguskantsler võiks analüüsida ka näiteks Harku valla otsust kaotada kohalike elanike maamaks. Padriku sõnul ongi õiguskantsler alustanud menetlust analüüsimaks kohalike omavalitsuste poolt tehtud maamaksuvabastuste vastavust põhiseadusele ja maamaksuseadusele.

«Õiguskantsler on seisukohal, et põhimõtteliselt võib teatud soodustuste ja hüvede sidumine rahvastikuregistri järgse elukohanõudega põhjendatud olla ning Indrek Teder väljendas seda ka Tallinna linnavolikogule saadetud märgukirjas. Millal ja mis tingimustel võib soodustusi ja hüvesid elukohanõudega siduda, sõltub konkreetsest soodustusest-hüvest. Nii leidis õiguskantsler Tallinna linnavolikogule saadetud märgukirjas, et pikaajalistele (üle 90 päevaste) ühistranspordi sooduskaartidele võib kehtestada elukohanõude,» selgitas Padrik.

Saareelanikele praamisõidul tehtavate soodustuste vastavust põhiseadusele pole õiguskantsler tänase seisuga analüüsinud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles