Vene kaitseministeerium eitab Eesti õhupiiri rikkumist (2)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene AN-72.
Vene AN-72. Foto: SCANPIX

Kaitseväe teatel sisenes eile õhtul kell 18.23 ilma loata Eesti õhuruumi Vaindloo saare piirkonnas Venemaa Föderatsiooni relvajõudude lennuk An-72, Venemaa kaitseministeerium aga eitab õhupiiri rikkumist.

Kaitseväe teatel viibis lennuk Eesti õhuruumis ligi poolteist minutit. Lennuki transponder oli sisse lülitatud, lennuplaan oli aga esitamata ning lennukil ei olnud raadiokontakti Eesti lennuliiklusteenindusega.

Välisministeerium kutsus täna välja Venemaa suursaadiku Eestis ja edastas talle õhupiiri rikkumise tõttu protestinoodi.

See on juba neljas kord sel aastal, kui Vene õhusõiduk rikub Eesti õhupiiri. Viimati teatas kaitsevägi rikkumisest juuni alguses, kui Vene Föderatsiooni lennuk An-26 rikkus samuti Vaindloo saare juures Eesti õhupiiri. Siis lükkas aga Venemaa kaitseministeerium need väited tagasi ja kinnitas, et lennuk ei kaldunud lennu käigus marsruudilt kõrvale ega rikkunud Eesti õhupiiri.

Sarnane juhtum leidis aset ka märtsi lõpus, kui Eesti õhuruumi Vaindloo saare piirkonnas sisenes ilma loata Venemaa relvajõudude lennuk An-26. 18. veebruari ennelõunal aga sisenes ilma loata Eesti õhuruumi piirivalve Vasknarva kordoni lähistel Venemaa kopter MI-8. Õhusõiduki transponder oli välja lülitatud ning eelnevalt ei olnud esitatud lennuplaani. Välisministeerium kutsus taas välja Venemaa suursaadiku ja edastas talle protestinoodi.

Valdav osa piiririkkumistest leiab aset just Vaindloo saare piirkonnas. Õhuväe teabespetsialist Alar Laats on varem Postimehele selgitanud, et selle üheks põhjuseks võib olla inimlik lohakus või eksimine. Nimelt on Vaindloo saar nõks Eesti ülejäänud territoriaalõhuruumist väljaulatuv ja kui õhusõiduk tuleb Kaliningradist ja läheb Peterburi või vastupidi, siis võib seal olla kiusatus teha n-ö otselõige.

Vene kaitseministeerium eitab Eesti õhupiiri rikkumist

Venemaa kaitseministeerium lükkas tagasi teated nagu oleks Vene sõjalennuk rikkunud Eesti õhupiiri.

«Mitte mingisuguseid Eesti õhupiiri rikkumisi Vaindloo saare läheduses Vene õhujõudude poolt ei ole olnud,» ütles Vene kaitseministeeriumi esindaja Igor Konašenkov teisipäeval ajakirjanikele.

Kindralmajor Konašenkov rõhutas aga Interfaxi teatel Vene ajakirjanikele, et Vene õhujõudude lennukid An-72 esmaspäeval nimetatud rajoonis ei lennanud.

«Venemaa õhujõudude lennukid teeva regulaarselt lendusid Läänemere akvatooriumi kohal, aga nende marsruudid vastavad rangelt rahvusvahelistele reeglite nõuetele lennata neutraalvete kohal,» rääkis Konašenkov.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles