Sotsiaalkomisjoni esimees soovitab haigekassal kaaluda ebapopulaarseid valikuid (3)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe võimalusena näeb Kokk voodikoha hinna tõstmist.
Ühe võimalusena näeb Kokk voodikoha hinna tõstmist. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Aivar Kokk (IRL) leiab, et haigekassa 33 miljoni suurusele miinusele lahendusi otsides ei piisa üksnes tulekahju kustutamisest, vaid asja tuleb tõsiselt analüüsida.

Parlamendi sotsiaalkomisjon hakkab haigekassa miinuse küsimust arutama tuleval nädalal, päev enne seda, kui sama teeb haigekassa nõukogu. Komisjoni istungile on kutsutud nii haigekassa esindajad kui tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

«Seejärel tuleb teha otsuseid, kuhu poole edasi liikuda,» ütles komisjoni esimees Aivar Kokk Postimehele. «Ei ole ju loomulik, et lihtsalt öeldakse, et eelarve on miinuses ja ongi kõik.»

Kokk leiab, et hiiglasliku miinuse tõttu kellegi poole näpuga näidata ei saa. «Täna oleks vale öelda, et see on kellegi tegematajätmine,» sõnas ta. Kõigepealt tuleb tema sõnul ära kuulata mõlemad osapooled ning analüüsida, kas miinuse kaasa toonud reformid on end ikka õigustanud.

«Praegusel hetkel on mul tunne, et püütakse lihtsalt tulekahju kustutada»

Näitena tõi Kokk muudatuse, mille kohaselt ei saa haiglad paljudes piirkondades eriarstiabi otse läbi haigekassa tellida. Või siis teine näide: tuleks välja selgitada, kas kõiki haiglaid rahastatakse ühtemoodi. Või kolmandaks: kas e-tervise süsteem toimib täna sellisena nagu ette nähtud nähtud või juhtub sedagi, et analüüse duubeldatakse.

«Ma arvan, et tegelikult on mitmeid kohti, kus raha kulutatakse rohkem, kui seda vaja on,» ütles Kokk. «Muidugi on õigus ka neil, kes ütlevad, et tervishoius on üldse vähe raha. Aga samas tuleb üle vaadata, kas mingeid asju ei tehta topelt.»

Kui ühe võimaliku kokkuhoiukohana on mainitud tervishoiutöötajate palgatõusu edasilükkamist, siis Kokk sellist lahendust ei toeta. «Seda ei ole täna kindlasti võimalik teha. Kokkulepe on sõlmitud ja kokkulepetest tuleb kinni pidada,» oli ta konkreetne.

Heaks lahenduseks ei pea ta ka näiteks ravimahtude kärpimist. Küll aga soovitab ta vaadata ebapopulaarsete lahenduste poole.

«Kui ma täna haiglasse lähen, siis ma maksan voodikoha eest 2,5 eurot. Aga kui lähen hoolduspoole peale, maksan peaaegu kümme eurot. See vahe on neljakordne. Võib-olla oleks võimalik voodikoha hinnas omaosalust mingi protsendi võrra tõsta?» pakkus Kokk välja.

Igal juhul peab tema hinnangul lahendused üles leidma ja siis tegutsema. «Praegusel hetkel on mul tunne, et püütakse lihtsalt tulekahju kustutada,» sõnas Kokk, «aga ei tehta analüüsi, et otsida üles kõikvõimalikud kokkuhoiukohad ja sealt edasi juba otsused teha.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles