Piirivalve saab uue kopteri kätte hiljemalt novembri alguses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agusta Westland 139-tüüpi kopter.
Agusta Westland 139-tüüpi kopter. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Piirivalve saab oma teise uue Agusta Westland 139-tüüpi kopteri kätte kas oktoobri lõpus või novembri alguses.


Piirivalveameti pressiesindaja ütles, et kuna mõni kopteri detail vajas veel täiustamist, lükkub õhusõiduki üleandmine veidi edasi. Esialgse kava järgi jõuab kopter Eestisse oktoobri viimastel või novembri esimestel päevadel.

Siseministeerium sõlmis Agusta Westland 139-tüüpi kopteri ostuks Itaalia firmalt Agusta S.p.A lepingu juba 2006. aasta lõpus ning otsingu- ja päästetööde seadmetega varustatud kopter läks maksma 221 miljonit krooni.

Piirivalve sai esimese sama tüüpi kopteri kätte mullu septembris ning ametnike kinnitusel on õhusõiduk sellele pandud ootused täitnud.

Kopteril on päästetöödeks vajalik vints ja infrapuna-otsinguseade, mis võimaldab avastada maapinnalt nii elusolendit kui ka tulekollet. Samuti on kopteril 1600-liitrine veekott, mis võimaldab kasutada õhusõidukit edukalt näiteks metsatulekahjude kustutamisel.

Kopteri tavakiirus on 250 kilomeetrit tunnis, lennuaeg ühe tankimisega 3,5 tundi ja lennukaugus 800 kilomeetrit. Kopteri tõstevõime on 2,2 tonni, päästetööde ajal saab sõltuvalt lennukaugusest ja kütuse hulgast pardale võtta vajadusel ka üle 12 inimese.

Esimene Agusta Westlandi kopter läks maksma 147 miljonit krooni. Ostu rahastati Schengen Facility abiprogrammi vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles