Palgaanalüütik: kõrgem palk avalikus sektoris on pigem erand

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Fontese palgaanalüütiku Ilmar Põhjala sõnul on see, et avalik sektor on erasektorile suunanäitaja ja palgakergitaja, laialt levinud müüt.

Põhjala sõnul on kõige paremad palgamaksjad Eesti palgaturul väliskapitalil põhinevad ettevõtted.

Põhjala tõstis esile, et kõige valusamalt tabas aga 2009. aasta majanduslangus Eesti kapitalil põhinevaid ettevõtteid ja see oli ainus kord 16 aastat tehtud palgauuringute ajaloos, kus avalik sektor püüdis oma palgatasemega kinni Eesti kapitalil põhinevate ettevõtete palgataseme.

«Loomulikult leidub ka avalikus sektoris võtmeisikuid, kes on erasektori mõistes väga hästi tasustatud, kuid see on pigem erand kui reegel,» väitis Põhjala. «Hea, väljaõppinud ja kogemustega spetsialist või juht teenib erasektoris reeglina kõrgemat palka kui riigisektoris.»

Põhjala hinnangul on töötajad hakanud avalikust sektorist lahkuma peamiselt seetõttu, et erasektor on asunud jõulisemalt laienema ja sellega kaasneb uute ametikohtade loomine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles