Tule- ja veetornid olid rahvale valla

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna alumine ehk valge tuletorn oli algselt valget värvi ja selle järgi sai nime ka Valge tänav.
Tallinna alumine ehk valge tuletorn oli algselt valget värvi ja selle järgi sai nime ka Valge tänav. Foto: Mihkel Maripuu

Laupäeval avati Euroopa muinsuskaitsepäevade raames külastajatele mitmed majakad ja veetornid, kuhu uudishimulikud tavaliselt sisse ei pääse.

Argipäevadel pole tavaliselt kellelgi majakasse asja, sest tuletornide toimimine on täielikult automatiseeritud. Ja milleks on 21. sajandil üht tuletorni üldse vaja? Kõik veesõidukid on ju täis tarka elektroonikat, mis peaks laevad ka täielikus pimeduses sadamasse aitama.

Tuletorn on siiski ka tänapäeval vajalik, selgus Tallinna alumises tuletornis. See on väike punane majake Lasnamäe kaldapealsel. Hoonel on küll plekist tornikiiver, kuid see pole majaka funktsiooni täitmisega kuidagi seotud, sest 1806. aastal ehitatud hoonel seda ei olnud. Tornikiiver ehitati aastakümneid hiljem.

«Ju siis keegi arvas, et nii on ilus,» arvasid veeteede ameti töötajad. Praktilist otstarvet tornikiivril pole. Vilkuv tuli paistab merele majaka teise korruse aknast.

Ning just see aken tõestas hiljuti ilmekalt majaka vajalikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles