Toll tabas piiril Eesti narkopolitsei «ükssarviku»

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuasja oluliseks tõendiks on skeem, mis leiti narkomuula Aleksei Krutikov juurest. Sekke all paremas nurgas olev kriipsujuku aitas tõestada, et paberileht on rebitud välja Suleiman Dungurovi märkmikust.
Kohtuasja oluliseks tõendiks on skeem, mis leiti narkomuula Aleksei Krutikov juurest. Sekke all paremas nurgas olev kriipsujuku aitas tõestada, et paberileht on rebitud välja Suleiman Dungurovi märkmikust. Foto: Erik Prozes / Postimees

Mütoloogias on ükssarvikud puhtuse ja hiilguse sümbolid, kelle olemasolust on räägitud legende, aga keda keegi päriselt kunagi näinud pole. Vedel fentanüül puhtal kujul pole hiilguse sümbol – pigem viletsuse ja allakäiguspiraali tunnus, kuid müüt, mis sellest on loodud, meenutab paljuski ükssarvikut. Selle aasta alguses nuusutas Narva piiripunktis narkokoer «üles» just selle aine, millest vedelal kujul on varem leitud vaid jälgi.

Kättesaadud 3-metüülfentanüül ehk «valge pärslane» on tavalisest fentanüülist ehk «valgest hiinlasest» veel 16 korda kangem. Puhtal kujul ei olegi võimalik seda ühelgi käepärasel moel tarvitada. Loomulikult võiks ju laboritingimustes sellise meetodi leida, kuid igapäevatarvitamises on see sisuliselt võimatu.

Aastaid on räägitud, et puhas fentanüül tuleb Eestisse vedelal kujul Venemaalt. Kust, kuidas ja kelle kaudu, ei ole aga teada, sest vaid korra on Eestis leitud ühe kriminaalasja raames pudelitelt 3-metüülfentanüüli ehk vedela, lahjendamata fentanüüli jälgi.

Aine jälgi leiti 2009. aasta suvel Andrei Kajalinilt. Tema oli toona tarneahelas «keemiku» rollis, kes muutis ülikange aine kontsentratsiooni turule sobivaks. Kui aine lahjendaja oma töös eksib, järgnevad kohe üledoosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles