Võlanõudjad tahavad õigeksmõistmist väljapressimises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastatud inkassaatoriauto röövi uurimine novembris 1999.
Lavastatud inkassaatoriauto röövi uurimine novembris 1999. Foto: Küllike Rooväli / Postimees.

Eelmise kümnendi lõpus inkassaatoriauto röövi lavastamisega kuulsust kogunud Lembitu Kitt ning tema sõber Lemmo Liberg ei ole nõus enda süüdimõistmisega väljapressimises.

Mehed tegelesid enda kinnitusel võlaküsimuse lahendamisega ning ei ole nõus enda süüdimõistmisega ja karistamisega väljapressimise eest. Tallinna ringkonnakohus arutab meeste kaebusi 28. oktoobril.

Juuli keskel karistas Harju maakohus Kitti tingimisi nelja aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega ning määras talle kolmeaastase katseaja. Eeluurimise ja kohtupidamise ajal vahi all olnud Kitt vabanes vahi alt otse kohtusaalis.

Kohus mõistis Kiti kaaslasele Libergile väljapressimise eest samuti nelja aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, kuid liitis sellele juurde veel tema varasema kandmata karistuse, mistõttu mees peab reaalselt vangis olema viis aastat ja üheksa kuud.

Kohtuvaidluses nõudis riigiprokurör Steven-Hristo Evestus Kitile ja Libergile mõlemale reaalset nelja aasta ja kuue kuu pikkust vangistust. Meeste advokaadid palusid oma kaitsealused õigeks mõista.

Süüdistuse järgi oli Kitt koos Libergiga seotud 2006. aasta lõpus kahe firma vahelise võlavaidlusega. Nimelt volitas OÜ Hameskor Kitti nõudma OÜ-lt SCE Ehitus sisse veidi üle 219 000 krooni, kuid Kitt otsustas nõuda võlgnikult enda kasuks veel 60 000 krooni.

Kitt ja Liberg kohtusid ehitusfirma esindajaga 2006. aasta detsembri keskel ning kuna läbirääkimised ei kulgenud rahanõudjate arvates neile soovitud suunas, virutas Liberg võlgnikule rusikaga selja tagant neeru piirkonda, seisab süüdistuses.

Kui kannatanu maha kukkus, lõi Liberg talle veel rusikaga vastu pead, Kitt nõudis aga samal ajal jätkuvalt raha ja lubas selle maksmata jätmise korral kannatanu «kasti lüüa», tuvastas politsei.

Kannatanu pöördus pärast vahejuhtumit politseisse ning Kiti ja Libergi suhtes alustati kriminaalmenetlust.

Mehed said süüdistuse grupiviisilises väljapressimises, mille eest näeb karistusseadustik süüdimõistmisel ette kuni 12-aastase vangistuse.

Kitt tõusis avalikkuse huviorbiiti 1999. aastal, kui ta lavastas kaasosalistega inkassaatoriauto röövi.

Süüdistuse järgi imiteerisid mehed ASi Sularahakeskus inkassaatoriauto röövimist Kohilas 1999. aasta 22. novembril. Rahavedajatega kokkumänginud mehed said üle kahe miljoni krooni, millest osa sai politsei hiljem siiski kätte.

Esimese astme kohus karistas Kitti hiljem nelja-aastase vangistusega, mida ringkonnakohus vähendas aasta võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles