Klassikaraadio viib muusika maailma

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Kalkuni kontserdi salvestus võib Klassikaraadio vahendusel jõuda miljonite kuulajateni.
Mari Kalkuni kontserdi salvestus võib Klassikaraadio vahendusel jõuda miljonite kuulajateni. Foto: Ülo Josing

Noorel ja kriitikute hinnangul andekal folkmuusikul Mari Kalkunil on lootust, et Klassikaraadio vahendusel jõuab tema muusika miljonite inimesteni.


Möödunud nädalal salvestas Klassikaraadio Kanuti Gildi saalis Kalkuni kontserdi ja pakub seda Euroraadio vahendusel teistele Euroopa raadiojaamadele. Euroraadio on Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) osakond, mis tegeleb muusika vahendamisega.  «See on nagu Eurovisioon, aga palju mahukam,» ütles Klassikaraadio peatoimetaja Tiia Teder.

Lisaks Euroopa raadiojaamadele kuuluvad sinna assotsieerunud liikmed kuni Afganistanini välja, kokku 76 raadiojaama miljonite kuulajatega. «Klassikalise muusika nõudlus on Euroraadios suur, vastastikku vahetavad liikmed umbes 3000 kontserti aastas,» rääkis Teder. «Meie pakume omalt poolt Euroraadiole enamasti 20 kontserti aastas.»

Tänavu vahendab Klassikaraadio Tallinnast 7.–13. märtsini kultuuripealinna ürituste raames Euroopasse kümme kontserti, millest pooled on otseülekanded. Eeldatav kuulajate koguarv on viis miljonit. «Püüdsime tutvustada Tallinna kui mitmekesise muusikaeluga linna ja haarata sellesse projekti oma parimad jõud: kammerkontsert, meie koorid, natuke džässi, natuke vanamuusikat ja folki,» ütles Teder.

Otseülekanded lähevad teele värskelt soetatud uue satelliitjaama kaudu, mis võimaldab sidekulusid kokku hoida. Tederi sõnul saadeti ülekandesignaal varem mööda liine Stockholmi ja Helsingisse.

«Otse satelliidile saata on odavam ja töökindlam,» kinnitas Teder. «Viimasel Eesti Filharmoonia kammerkoori kontserdiülekandel möödunud kevadel näiteks tekkis liinil mingi digitaalne müra ja oli raske aru saada, kust see tuleb. Nüüd saame ise ülekandeid otse satelliidile edastada.»

Klassikaraadio eelarve kosus tänavu mullusega võrreldes 40 913 euro ehk 11,6% võrra (kokku 407 153 eurot). Osa sellest rahast kuluski uuele ülekandejaamale. Märtsikuist projekti toetab sihtasutus Tallinn 2011. Samas tõusis EBU liikmemaks ning Šveitsi frangi kurss. Kuna EBU arveldab just selles valuutas, muutus liidu töös osalemine kallimaks.

Ometi kavatseb Klassikaraadio tänavu programmi ajakirjandusliku sisu osakaalu tõsta. «Poolteist aastat tagasi, eelarvekärbete ajal, langes programmi eelarve alla normaalse piiri,» tõdes Teder. «Raadios maksab raha sõnaline osa, muusikat saab siiski suhteliselt odavalt eetrisse toimetada. Kui polnud võimalik enam välisautoritele maksta, langes toimetuse töötajatele topeltkoormus.»

«Aga nüüd läheb asi juba paremaks,» nentis ta. «Alustasime uut ajakirjanduslikku saadet «Delta», mis on eetris iga päev. «Delta» sisaldab kuulajamängu, kultuuriuudiseid, dominantseid teemasid, intervjuusid ja saatekülalise muljeid, samuti soovitusi ja uusi helisalvestisi.»

Arvamus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles