Kaljuranna isa oli sõjakangelane (70)

Risto Berendson
, uuriva toimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimane teadaolev foto Marina Kaljuranna isast Imants Uitsist – tehtud ilmselt 1989. aasta suvel Mõisaküla lähedal tema kodumaja ees.
Viimane teadaolev foto Marina Kaljuranna isast Imants Uitsist – tehtud ilmselt 1989. aasta suvel Mõisaküla lähedal tema kodumaja ees. Foto: Repro

Presidendikandidaat Marina Kaljuranna lihane isa on kahe Raudristi kavaler ja Läti Relva-SSi relvavend, selgub 1980. aastate lõpus ilmunud ajaleheartiklist, mida illustreerivalt fotolt naeratab vastu silmapaistvalt suurte vuntsidega Imants Uits oma kodumaja ja uhkelt lehviva Läti lipu taustal.

Selle artikli säilinud ajaleheväljalõige ei näita küll, kas tegemist on toonase Pärnumaa (Imants Uitsi elukoht Mõisaküla lähedal kuulus kunagi Pärnumaa alla) või Viljandimaa kohaliku ajalehe kirjatööga. Või ilmus see hoopis mõne represseeritute ühingu poolt toona välja antud ajalehes. Väljalõikel puudub autor ja daatum, kuid tõenäoliselt tuleb artikli ilmumisaeg dateerida 1989. aasta suvesse.

Postimehe poole pöördunud ajaloohuvilised meenutavad nii 1989. aasta Balti keti kui ka 1990. aasta miilitsate survel ärajäänud Tori sõjameeste kokkutuleku päevist, et Mõisaküla lähistel elas siis endine Relva-SS jalaväediviisi ridadesse kuulunu, kes suutis ühendada endisi relvavendi nii Eesti kui ka Läti poolel.

Kommentaarid (70)
Copy
Tagasi üles