Selgusid Eesti parimad väikesadamad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soela sadam.
Soela sadam. Foto: Merekultuuriaasta 2016 materjalid

Merekultuuriaasta 2016 ja riigihalduse minister Arto Aas kuulutasid välja kolm parimat Eesti väikesadamat. 3000 euro suurused rahalised preemiad lähevad Läänemaale Puise kalasadamale, Ida-Virumaale Purtse jahtsadamale ning Saaremaale Soela sadamale.

Riigihalduse ministri Arto Aasa sõnul on see esimene kord kui väikesadamaid ja seal tegutsevaid kogukondi riigi poolt selliselt esile tõstetakse. «Nii nagu tunnustatakse igal aastal Eesti parimaid põllumehi, tuleb samuti väärtustada ka meie kohalikke merekündjaid ja sadamaarendajaid, kes tihti puhuvad rannaküladesse elu sisse ja edendavad sealset majandust ja eluolu,» ütles Aas.

«Hästi toimiv väikesadam on küla keskuseks, võimaldades tegeleda kalapüügiga, mereturismiga ning tagades ka kohaliku merepäästevõimekuse,» lisas minister. «Puise, Purtse ja Soela sadamad ning neid ümbritsevad aktiivsed kodanikud on tunnustust väärt ning eeskujuks mitmetele teistele äärealade kogukondadele.»

Konkursi žürii esimehe Urve Tiiduse sõnul osutus kolme parima sadama välja selgitamine keeruliseks ülesandeks. Kokku esitati konkursile neliteist väga tublit ja edumeelset väikesadamat Eesti erinevatest paikadest. Puise, Purtse ja Soela sadamad paistsid teiste seast silma nelja kriteeriumi poolest:

  • Sealsele piirkonnale on sadam oluline arengumootor, selle võimalusi osatakse ära kasutada ning kogukonna poolt väärtustada.
  • Sadam on kohaliku kogukonna jaoks osa identiteedist ning küla keskus.
  • Sadama ümber tegutseb aktiivne kogukond, kes edendab igapäevaselt kohalikku elu.
  • Sealsel kogukonnal on jätkusuutlik mõtteviis ning sadamaga seotud selged tulevikuplaanid kohaliku elu edasiviimiseks.

Puise sadam Läänemaal asub ajalooliselt tähtsas kohas, kus on tugevad merekultuuri- ja kalapüügitraditsioonid. Tänapäeval kasutab sadamat 12 kalaettevõtet, kes tegelevad seal igapäevaselt kalapüügiga. Sadamal on hea koostöö kohaliku omavalitsusega ning see on sealsetele elanikele oluliseks elu osaks.

Purtse külalissadam Ida-Virumaal on uus sadam, mille on rajanud kohalikud aktivistid. Sadamasse on tehtud mitmeid isiklikke investeeringuid, mis on loonud sinna tugeva ja ettevõtliku kogukonna. Sadama rajamine on oluliselt arendanud kohalikku piirkonda ning seda kasutab ka sealne merepäästeüksus. Tulevikuplaanide loomisel on arvestatud ümbruskaudset merekultuuripärandit ning lähiaastatel plaanitakse sinna luua Tulivee teemakeskus.

Soela sadam Saaremaal on hea näide kohalikust sadamast ja selle ümber tegutsevast tugevast kogukonnast, kuhu on koondunud nii kohalikud kui suvesaarlased. Koos võetakse ette toredaid üritusi ning osatakse kasutada sadama ressurssi jätkusuutlikult. Sadam on elavdanud kohalikku piirkonda nii kultuuriliselt kui ka majanduslikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles