Tulevikuraudtee hävitab põlise talukoha

Silvia Paluoja
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumaja trepil istuv Ellen Hunt tunneb muret, sest Rail Balticu trass on projekteeritud hoonest vaid mõnekümne meetri kaugusele.
Kodumaja trepil istuv Ellen Hunt tunneb muret, sest Rail Balticu trass on projekteeritud hoonest vaid mõnekümne meetri kaugusele. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Linnulennult vaadates jääb Pärnumaal Paikuse vallas asuvale Kurejõe kinnistule ehitatud talumaja turvalise metsatuka varju, paraku ei suuda põlispuud kaitsta siinset peret Rail Balticu kiirraudtee rööbaste eest. Raudteekoridor on planeeritud Silla küla hoonetele nii lähedale, et rongid hakkavad mööda vuhisema sadakonna meetri kauguselt ja üle Reiu jõe ehitatav viadukt varjab päikese.

«Nende rõõm on see, et nemad saavad raudtee, ja mina jään kodust ilma,» toetab Kurejõe maaomanik Ellen Hunt ennast kodutrepile. «Minu arvamusega raudtee asukoha kohta pole keegi arvestanud, ametnikele on ükstapuha, et kaob kaunis jõevaatega koht. Siis jookseb siin ühelt poolt raudtee ja kahelt poolt sõidutee ja mina olen nagu lõksus, ei näe naabreidki enam.»

Perenaisest kurakätt jääb põllumaa, millest on kavandatud 66 meetri laiuselt üle minema kaks rööpapaari, hüvakätt on kõrvalhoone, mis võib alles jääda. Selja taga aga on kahvatukollane uue vooderdisega elamu. See on probleemseim talukoht Pärnumaad ligemale 110 kilomeetril põhjast lõunasse poolitaval Rail Balticul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles