Dikajevi ja Pauluse kohtuasjad tegid riigi õigusabi eelarve tühjaks (3)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Tehver.
Jaanus Tehver. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Advokatuur esitas justiitsministeeriumile avalduse täiendava 440 000 euro eraldamiseks riigi õigusabi osutamiseks.

Seoses suuremahuliste kulutustega Pauluse ja Dikajevi kriminaalasjadele on tekkinud olukord, kus tasuta õigusabi osutamiseks ei piisa enam raha, teatas Advokatuur.

Riigi õigusabi ehk tasuta õigusteenust pakuvad Advokatuuri advokaadid riigi esitatud tellimuste alusel. Sel aastal toimunud mahukate kriminaalasjade tõttu on aga ettenähtud eelarve lõpukorral, mistõttu taotleb Advokatuur riigieelarvest prognoositava lisasummana 440 000 eurot.

Advokatuuri aseesimees Jaanus Tehver ütles, et riigi õigusabi rahastamise eelarve miinus tähendab sisuliselt seda, et selle aasta novembri paigaks võib tasuta õigusabi osutamiseks mõeldud raha otsa saada.

«Ühelt poolt on puudujääk tingitud tõesti mahukatest Pauluse ja Dikajevi kriminaalasjadest, kuid teisalt on reservi puudumine olnud aktuaalne juba aastaid,» ütles Tehver ja tõdes, et probleemile on korduvalt ka varem tähelepanu juhitud.

«Oleme valiku ees, kas suurendada reserve õigusteenuse osutamiseks või tekib oht, et aasta lõpus riigi õigusabi osutamine peatub,» lisas Tehver.

Tema sõnul toob see omakorda kaasa olukorra, kus ühel hetkel tasuta õiguskaitset vajavad isikud ei pruugi abi saada. «Nii nagu arstidelt või õpetajatelt ei saa eeldada tasuta tööd, kui riigi raha otsa saab, ei saa seda eeldada ka riigi õigusabi osutavatelt advokaatidelt. Taolises rahanappuses satuvad aga löögi alla õigusriigi põhialused. Kui Advokatuuri ideaal on aastaid olnud suurendada näiteks üksikemadele ja puuetega inimestele suunatud tasuta õigusabi, siis täielikus rahapuuduses ei saa seda teenust ka enam kohtu alla sattunud isikud, kel pole raha omale kaitsja palkamiseks.»

Eesti Advokatuur palub justiitsministeeriumil kujundada seisukoht advokatuuri taotlusele ja esitada tagasiside 10 tööpäeva jooksul. Samuti oodatakse ülevaadet, kuidas on riigil plaanis 2017. aastal tasuta riigi õigusabi korraldada.

Riigi õigusabi on isikule õigusteenuse osutamine riigi kulul. Teenus on suunatud eelkõige neile, kes oma majandusliku seisundi tõttu ei suuda õigusabi vajamise ajal tasuda asjatundliku õigusteenuse eest.

Advokatuurile oli 2016. aastaks riigi õigusabi osutamiseks ja korraldamiseks eraldatud ligi 4 miljonit eurot.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles