Eestiga seotud suur salakaubaskeem kukutas FSB kindralid (4)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salakaubavedu Sillamäelt Ust-Lugasse toimus USL Globali kaubapraamiga Ferry 1.
Salakaubavedu Sillamäelt Ust-Lugasse toimus USL Globali kaubapraamiga Ferry 1. Foto: ULS Global

Tänavu suvel tehti Venemaa võimsa julgeolekuteenistuse FSB kindralite seas sellist puhastust, millesarnast ei suuda ka kogenud Moskva eksperdid meenutada. Kahe, kuid võimalik, et isegi kolme kindrali vallandamiseni viinud sündmusteahela üks ots ulatub ka Eestisse. 

Tegemist polnud siiski Vene salaoperatsiooni läbikukkumisega Eestis ega kapo kättemaksuga Eston Kohvri vangivõtmise eest. Eesti võimud olid sellega seotud ainult nii palju, et meie ametnikud jälgisid kõrvalt juba pikka aega käinud kummalist toimetamist, mis aga ei rikkunud Eesti seadusi.

Eelmise aasta 30. novembril pidas FSB eriüksus Peterburis kinni 20-tonnise Hiina kaupade saadetise, kus tollideklaratsioonide järgi olid odavad pildiraamid ja plastkujukesed. Tegelikult oli kaubaks aga 35 000 uut iPhone’i ja iPadi ning 15 000 tuttuut Lenovo A560 telefoni.

See oli võimas salakaubapartii, sest avastatud 50 000 nutiseadet on kolmandik kõigist nutitelefonidest, mis müüakse ühes kuus selles Euroopa suuruselt kolmandas linnas, ligi viie miljoni elanikuga Peterburis. Kauba väärtus oli kaks miljardit rubla (25 miljonit eurot).

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles