Haiguste ennetamisele tuleb enam panustada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusatamine.
Suusatamine. Foto: Raigo Pajula

Kõik Eesti erakonnad rõhutavad oma valimisprogrammi tervishoidu puudutavas osas ennetuse olulisust, sest just see on hoob, mille abil saab valdkonnas nappivat raha kokku hoida hilisemaks haiguste raviks, vahendab Sirje Niitra.

Reformierakond
Lisaks inimeste endi panusele tuleb pakkuda neile paremat tervisekontrolli. Selleks tuleb suurendada korrapäraste tervisekontrollide mahtu nii lastele kui ka täiskasvanutele, samuti peab kasvama erinevate tervisejälgimis- ja sõelumisprogrammide hulk.

Keskerakond
Profülaktika algab tulevase lapse vanemate koolitusest. Koolitervishoius viime kvalitatiivselt uuele tasemele süstemaatilise profülaktilise kontrolli, mis peab toimuma perearstide ja pediaatrite koostöös.
Perearstide töös peame tähtsaks tervise edendamist ja haiguste profülaktikat, et varakult välja selgitada inimese tervist kahjustavad faktorid ning võtta õigel ajal kasutusele meetmed nende kõrvaldamiseks.

Isamaa ja Res Publica Liit
Enneaegsete surmade vähendamiseks on meie jaoks oluline ennetustegevus. Erilise tähelepanu all on südame-veresoonkonna haiguste, pahaloomuliste kasvajate ning õnnetusjuhtumite ja mürgistuste ennetamine. Peame vajalikuks suurendada laste tervise osakaalu riiklikes ennetusprogrammides.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Laiendame ja muudame efektiivsemaks HIVi ja aidsi ennetuse. Viime narkomaania ennetuse ja ravi võimalused vastavusse tegelike vajadustega. Töötame välja riikliku programmi võitluseks koolinoorte seas leviva alkoholismi ja narkomaaniaga.

Eestimaa Rohelised
Tervise ja turvalisuse audit peab muutuma kohustuslikuks. Seome terviseedenduse, ennetuse, ravi, taastusravi ning hoolduse üheks tervikuks. Peame vajalikuks luua vabatahtlik terviselepingute süsteem, millega patsient kohustub täitma oma tervisekava ning mille alusel ta saab soodustusi.

Rahvaliit
Peame vajalikuks kahekordistada haiguste ennetamiseks ja õigeaegseks avastamiseks ning rahva tervisekäitumise parandamiseks tehtavaid investeeringuid, seada sisse kohustuslik tervisekontroll.
---------------------------------------------------------

Kommentaarid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles