TV 3 andis uudistesaatele ulmelise kuue

Mart Raudsaar
, Eesti Ajalehtede Liidu tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmateadustaja Erkki Sarapuu (vasakul) ja uudisteankur Marek Lindmaa TV 3 uues ulmelises stuudios.
Ilmateadustaja Erkki Sarapuu (vasakul) ja uudisteankur Marek Lindmaa TV 3 uues ulmelises stuudios. Foto: TV 3


TV 3 uudistesaate uus kontseptsioon on samm õiges suunas, ent üht-teist tuleb veel kohendada.


Esimene mulje uuenduskuuri läbinud «Seitsmeseid uudiseid» vaadates oli, et otselülitus toimub [telesarja «Star Wars»] kosmoselaeva Starship Enterprise pardalt ning kohe astub ekraanile karismaatiline kapten Jean-Luc Picard. Stuudio «akendest» avanes liikuv vaade mingi suurlinna tuledele, mis tekitas lendamise illusiooni. Kultusliku tähelaeva sisemusega sarnanesid ka pastelne ümarate vormidega mööbel ning graafikud, iseäranis hologrammilaadne Eesti kaart ilmateate ajal.

Stuudios ei olnud tavapärast lauda ega mikrofone saatejuhtide ees – mitte midagi, mida oleme harjunud alates «Aktuaalse kaamera» sünnist klassikalises uudistesaates nägema.

Aga see on hea. Usun, et kontseptsiooni autorite eesmärk oli luua dünaamiline uudistestuudio, mis võimaldab selliseid lahendusi, mida Eestis veel keegi pole julgenud proovida (nagu ütles Jean-Luc Picard: «To boldly go where no one has gone before!» ehk julgelt minna sinna, kus veel keegi pole varem käinud).

Miks peaks saatejuht istuma laua ja mikrofonide taga? ERR ja Kanal 2 on saatejuhid ammu liikuma pannud, ehkki tavaliselt tähendab see ühe mikrofoniga laua tagant teise taha sammumist. TV 3 julges minna kaugemale. See seab saatejuhtidele hoopis teistsugused kehakeele ja esinemismeisterlikkuse ülesanded, mida senini oleme harjunud nägema üksnes ilmaennustaja esituses, kuid üldjoontes said TV 3 ankrud kenasti hakkama.

Mis puutub saatejuhtide väljanägemisse, siis meeldivalt üllatas Annely Adermann. Tema totaalset muutumist hindaks maksimumpunktidega, üksnes punane jumestus põskedel tundus liialt jõuline, olles kontrastis muidu kahvatu näoga. Muidugi, oma osa selles võis olla valgusel, mis oli mõnes episoodis selgelt paigast ära (ent seda juhtub pärast uudistestuudio ümberehitust ikka).

Peamise miinusena tuleb märkida nõrka taustagraafikat. Ühes korralikus Enterprise-klassi tähelaevas peab olema rohkelt puutetundlikke ekraane, samuti igatsesin hologramme ja kas või aknast avanevaid vaateid saatejuhi jutu ajal. Tühi taust suures plaanis rääkiva pea taustal või keskplaanis rääkiva pea kõrvale ei sobi. Juba esimesed Ameerika astronaudid nõudsid kapslisse akent. Ja kui on aken, peab sealt midagi nägema. Lisaks oli väga halvasti loetav ekraani allservas jooksnud punane inforiba.

Intervjuutsoonis võinuks olla pehme mööbel nagu Mihkel Raua jutusaates «Kolmeraudne». Ka kapten Picardil oli komandosillal väga mugav tool, ehkki võõrplaneetlastega komandosilla ekraanil rääkis ta seistes. Kohaletulnutega on aga teine lugu. Kui külaline saab istuda mugavalt, räägib ta palju vabamalt ega kõiguta end kipakal looreha istet meenutaval toolil edasi-tagasi.

Lõpetuseks soovitaks saatejuhtidel pisut mõelda omavahelise üleminekujutu peale. Ilmaennustaja kommentaarid Adermanni ehteliblika kohta ei lähe ilmselt kirja Galaktikaentsoklüpeediasse.

Igatahes on TV 3 uudistesaade saanud selgelt oma näo, seega öelgem kapten Picardi sõnadega: «Engage!» («Startigem!»).

Kommentaar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles