Kohus tunnistas keskkonnainvesteeringute keskust petnud mehed süüdi soodustuskelmuses

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühing Avoterm Turba katlamaja.
Osaühing Avoterm Turba katlamaja. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Viru maakohus tunnistas kokkulepemenetluses 46-aastase mehe soodustuskelmuses ja 43-aastase mehe soodustuskelmusele kaasaaitamises süüdi ning mõistis neile rahalise karistuse.

Süüdistuse kohaselt esitas 46-aastane mees riigile kuuluvale sihtasutusele keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) tema poolt juhitava ettevõtte OÜ Avoterm nimel väljamaksetaotlustes valeandmeid akteeritud töödest, mida tegelikkuses ei tehtud. 

Nimelt näitas mees viie katlamaja ehitamise või rekonstrueerimise projektides mainitud katlamajade ehitustööde hinda tegelikkusest kõrgemana. Nimetatud pettuse eesmärgiks oli saada rohkem soodustust ning jätta omaosaluseks mõeldud summad keskkonnainvesteeringute keskusele maksmata.

Viru ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Sigrid Nurme sõnul tegi keskkonnainvesteeringute keskus viie katlamaja puhul väljamakseid summas 2 484 191 eurot.

«Nimetatud kriminaalasja puhul ei ole ainsaks kahjuks toetuse väljamaksjale tekitatud kahju, vaid kaudselt kannavad kahju kõik nimetatud katlamajade piirkonda jäävad ning katlamajadelt sooja saavad tavaelanikud. Katlamajade ehituse maksumus on üheks sooja hinna komponendiks ning seega mõjutab nimetatud kuritegu otseselt ka tavatarbijat, kellele küttearveid esitatakse,» lisas ringkonnaprokurör.

Mees tunnistas end täielikult süüdi ning jäi kokkuleppe juurde. Kohus mõistis mehele karistuseks rahalise karistuse 400 päevamäära, arvestades ühe päevamäära suuruseks 63 eurot ehk kokku teeb see 25 280 eurot.

Kohtuotsuse jõustumisel konfiskeeritakse ka mehe poolt rahandusministeeriumi tagatiste kontole kantud 117 570 eurot.

Rommi Rodriku (43) tunnistas kohus süüdi selles, et tema aitas kaasa väljamaksetaotlustes valeandmete esitamisele. Kohus mõistis mehele karistuseks rahalise karistus 150 päevamäära ulatuses, arvestades ühe päevamäära suuruseks 50,60 eurot ehk kokku teeb see 7590 eurot.

Kohtuotsus ei ole veel jõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles