Kuidas jõudsid erakonnad Kersti Kaljulaiuni? (11)

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu vanematekogu kogunes täna taas presidendikandidaati arutama. Kersti Kaljulaid vanematekogu ees.
Riigikogu vanematekogu kogunes täna taas presidendikandidaati arutama. Kersti Kaljulaid vanematekogu ees. Foto: Liis Treimann

Eile õhtul hakkas Toompea korstnaist peaaegu heledat suitsu tulema – riigikogu vanematekogu tegi Euroopa Kontrollikoja liikmele Kersti Kaljulaiule ettepaneku kandideerida presidendiks.

Laupäev

Laupäeva õhtust saadik olid telefonid, mille mõttelised traadid viisid Toompeale, Stenbocki majja ja Kadrioru lossi, lakkamatult hõivatud. Küsiti imestunult, et mis nüüd küll juhtus, kuidas president valimata jäi. Lükati süüd teistele ja põhjendati oma valmiskasti lasutud tühje sedeleid, et teisiti ju ei saanud. Aga üha rohkem kostis kõnedest muret: mis saab edasi?

Pühapäev

Öö magati ära. Reformierakonna juht ja peaminister Taavi Rõivas teatas avalikult, et on kutsunud koalitsioonipartnerite juhid Margus Tsahkna ja Jevgeni Ossinovski kohtumisele. Millal ja kus, see jäigi avalikkusele teadmata. Aga igal juhul nimetasid Rõivas ja Tsahkna juba pühapäeval tõsise kandidaadina presidendi kohale suursaadik Jüri Luike. Ossinovski tegi pika näo ja hakkas jonnima: teie tulete meile ütlema, kes võiks olla president!

Niipalju Ossinovski protest mõjus, et Rõivas ja tema nõuandjad said pühapäeva õhtuks aru, et Reformierakond ei saa kellegi nime välja pakkuma hakata. Valitsuse juhterakond on juba presidenti teinud küll ja küll – nüüd tuleb tagasi tõmbuda ja vähemalt avalikkuse ees presidenditeemaga mitte liialt lehvitada.

Avalikkuses vaeti pikki nimekirju inimestest, kes kõik sobiksid väga hästi presidendiks. Teiste seas nimetati ka Luike ja Euroopa Kontrollikojas üle aja töötavat Kersti Kaljulaidu.

Oma ametiaja kolmandal aastal sai riigikogu sotsiaaldemokraadist esimees Eiki Nestor esimest korda tõesti suure ülesande: juhtida riigikogus presidendiotsinguid, leida kompromisse. Just Nestori erakonna esimees Ossinovski ütles esmaspäeval avalikkusele, et neile meeldiks presidendikandidaadina hoopis Kaljulaid.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles