AJA PEEGEL. Tintini seiklused Euroopa poliitilisel kaardil

Margus Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tintini-raamatuid kohtu kaudu keelustada püüdnud Kongo päritolu Bienvenu Mbutu Mondondo hoidmas käes vastuolulist koomiksit. Kuigi kohus hagi ei rahuldanud, pole näiteks Tintini Kongo-raamatut Ameerika Ühendriikides kunagi avaldatud.
Tintini-raamatuid kohtu kaudu keelustada püüdnud Kongo päritolu Bienvenu Mbutu Mondondo hoidmas käes vastuolulist koomiksit. Kuigi kohus hagi ei rahuldanud, pole näiteks Tintini Kongo-raamatut Ameerika Ühendriikides kunagi avaldatud. Foto: SCANPIX

Kas Tintin on rassistlik? Aga laul kümnest väikesest neegrist? Belgia koomiksikunstniku Georges Remi ehk sulenimega Hergé’i lemmiklast Tintini on süüdistatud nii rassismis kui ka paremäärmuslikus propagandas. Kas nendel süüdistustel on ka alust, sõltub paljuski sellest, millises kontekstis neid vaadata.

Kui noor Remi sõjaväeteenistust lõpetas, kohtus ta ajalehe Le Vingtième Siècle (Kahekümnes Sajand) peatoimetaja Norbert Walleziga, kes oli muuseas tuntud oma ultrakonservatiivsete vaadete poolest. Preestrist mees hoidis oma laual näiteks Benito Mussolini pilti.

Wallezile avaldas noore kunstniku portfell muljet ning ta andis Remile võimaluse töötada oma ajakirja lastelehe Le Petit Vingtième (Väike Kahekümnes) toimetaja ja illustraatorina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles