Terane, kiire, selge sõnaga – Eesti võib saada esimese naisriigipea (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu vanematekogu, kuhu kuuluvad parlamendi juhatuse liikmed ja fraktsioonide esimehed, ning presidendikandidaat Kersti Kaljulaid andsid eile pärastlõunal Toompea lossis ühise pressikonverentsi. Kõigi laua taga istujate näod olid tõsised.
Riigikogu vanematekogu, kuhu kuuluvad parlamendi juhatuse liikmed ja fraktsioonide esimehed, ning presidendikandidaat Kersti Kaljulaid andsid eile pärastlõunal Toompea lossis ühise pressikonverentsi. Kõigi laua taga istujate näod olid tõsised. Foto: Liis Treimann

Kui suurem osa riigikogu parteidest oli asunud Kersti Kaljulaiu selja taha – mõni suurem toetaja nimetades teda isegi oma jõulisuse poolest Eesti oma Margaret Thatcheriks –, toetades tema kandideerimist uueks Eesti riigipeaks, ei jäänud Reformierakonna fraktsioonil ja juhatusel suurt midagi muud üle kui teistega nõustuda.

Selgelt endist ministrit ja diplomaati Jüri Luike (IRL) toetanud Reformierakond võis üleeile-eile mõelda, et riigikogu esimees Eiki Nestor (SDE) pani nad oma valikuga kahvlisse. Saanud Luigele kolme riigikogu fraktsiooni toetuse, tuli Kaljulaiu näol sotsidelt veelgi veenvam pakkumine. Ning olukord oli pärast eelnevaid presidendi valimisvoore jõudnud nii kaugele, et muud ei jäänudki üle. Riigikogu vanematekogus presidendiotsinguid juhtinud Nestor pidi hoogtöö korras initsiatiivi haarama.

Kaljulaidu meelitati presidendivõitlusesse juba kevadel. Toona polnud ta sellest huvitatud, liiatigi käis suur sisepoliitiline kemplus tema Euroopa Kontrollikoja liikme koha ülevõtja ümber.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles