Kaart: õigeusu kirikute mõjupiirkonnad jagavad Eesti kaheks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Jumalaema Sündimise õigeusu kiriku värskelt ülekullatud kuppel.
Rakvere Jumalaema Sündimise õigeusu kiriku värskelt ülekullatud kuppel. Foto: Marianne Loorents

Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikul (EAÕK) on kolm piiskopkonda (Tallinna peapiiskopkond, Tartu piiskopkond ning Pärnu ja Saare piiskopkond) ja Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirikul (MPEÕK) kaks (Tallinna piiskopkond ning Narva ja Peipsiveere piiskopkond), mille järgi on kujunenud ka kirikute mõjupiirkonnad.

Tänane Postimees kirjutab, kuidas EAÕK metropoliidil on plaan kaks kirikut liita, sest praegune olukord on kirikureeglite vastane. Metropoliit Stefanus ütles Postimehele, et on asunud liitumist ette valmistama, ent see saab olema pikaajaline protsess. Samuti on Stefanus valmis, et temast saaks ühendkiriku metropoliit.

«Jah, ma olen valmis. Mul on olemas plaan, mis respekteerib võrdselt kahte kommuuni, kahte keelt. See on väga inimlik plaan, vene kultuuri ja vene juuri ei tohi ära lõigata, kõiki tuleb aktsepteerida võrdselt,» rääkis ta.

Metropoliidi nägemuse järgi peaks MPEÕK ja EAÕK ühinema esialgu üheks autonoomseks Eesti õigeusu kirikuks, mis on Konstantinoopoli patriarhi kaitse all.

Sisuliselt eeldab selline sündmuste käik, et Moskva õigeusu kiriku patriarh Kirill tunnistab Konstantinoopoli patriarhi Bartolomeuse ülimust kiriklikus hierarhias ning loovutab kontrolli praeguse MPEÕKi üle Konstantinoopolile. Lõppeesmärk on siinsed usklikud ühendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles