Sildam: president Ilves ei ole üritanud mõjutada parlamendiliikmete valikut erinevate kandidaatide vahel (4)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna uueks presidendiks valitud Kersti Kaljulaid kohtus Kadriorus Toomas Hendrik Ilvesega, kes annab ameti üle 10. oktoobril.
Täna uueks presidendiks valitud Kersti Kaljulaid kohtus Kadriorus Toomas Hendrik Ilvesega, kes annab ameti üle 10. oktoobril. Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni kuuluva ja korruptsioonivastase erikomisjoni juhi Artur Talviku sõnul kasutas president Toomas Hendrik Ilves eelmisel nädalal telefoniõigust, et veenda osa parteide tagatubasid esitama Jüri Luike presidendikandidaadiks. 

«Kuidas ei suutnud nii suurte poliitiliste kogemustega inimene ette näha seda, et tema tegevus tuleb ilmsiks ja saab väga negatiivse varjundi? Jah, ta ei helistanud fraktsiooni esimeestele, aga veel küünilisemaks teeb loo see, et kõned tehti osa erakondade mõjukatele liikmetele,» kirjutab Talvik täna Postimehe arvamusküljel.

«Telefoniõiguse uudis läks kulutulena riigikogu koridorides liikvele. Teades osa erakondade antipaatiat president Ilvese suhtes, võis kindel olla, et väärikas kandidaat Jüri Luik blokeeritakse esimesel võimalusel. Nii ka läks,» jätkab Talvik ning lisab, et presidendi avalike suhete osakonna hämav vastus mõjus kogu olukorras nagu bensiini viskamine kaminatulle.

Talvik viitab sellega eelmisel nädalal Maalehes avaldatud loole, kus keskerakondlane Peeter Ernits sõnas, et Ilves helistas kõik fraktsioonide esimehed läbi ja tegi neile ajupesu.

Presidendi kantselei avalike suhete nõunik Toomas Sildam lükkas selle väite ümber. «President Ilves avaldas oma arvamuse seoses riigipea valimisega kohe pärast ebaõnnestunud valimiskogu laupäeva õhtul. Ta soovib ja loodab, et järgmise Vabariigi Presidendi valib riigikogu 3. oktoobril,» lisas Sildam täpsustuseks toona.

Sildam ütles täna Postimehele, et tõele ei vasta ka Talviku väide, nagu oleks Ilves helistanud fraktsioonide esimeeste asemel hoopis erakondade mõjukatele liikmetele. «President Ilves ei ole üritanud mõjutada parlamendiliikmete valikut erinevate kandidaatide vahel,» sõnas Sildam.

«Ta toetas igati parlamendierakondi ühendavat kokkulepet suure toetusega presidendikandidaadi leidmiseks, uurides ka selle võimalikkust. President Ilvesel oli hea meel nüüd tunnustada riigikogu vanematekogu parteideülese kokkuleppeni jõudmise puhul, mis päädis Eesti järgmise riigipea valimisega,» lisas Sildam.

Talvik ütles täna arvamusartikli kommentaariks, et Ilves helistas just nende parteide inimestele, kes Luige kandidatuuri vanematekogus blokeerisid. Kellele täpsemalt, ei soostunud Talvik avaldama. Postimehele teadaolevalt olid riigikogu vanematekogus Luige kandidatuuri vastu Keskerakond ja EKRE.

Nii EKRE riigikogu fraktsiooni juht Martin Helme kui ka Keskerakonna fraktsiooni juht Kadri Simson ütlesid eile, et neile teadaolevalt pole Ilves nende fraktsiooni inimestega sel teemal rääkinud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles