Politsei leidis sõjamuuseumist varastatud Vabadusristid üles

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolonelleitnant Oskar Luigale kuuluvad Vabadusristid.
Kolonelleitnant Oskar Luigale kuuluvad Vabadusristid. Foto: Eesti sõjamuuseum

Politsei leidis üles septembri keskel Eesti Sõjamuuseumist varastatud kolm Vabadusristi.

Sõjamuuseumi kinnitusel saadi varastatud aurahadele jälile sõprade ja politsei abiga ning esmaspäeval jõudsid need tagasi muuseumisse. Sõjamuuseum tänab kõiki, kes Vabadusristide tagasi saamisega seotud olid.

20. septembril teatati politseile, et sõjamuuseumist varastati vitriinist kolm vabadusristi. Esialgne vargusega tekitatud kahju on 15 000 eurot. 29. septembril pidasid Põhja prefektuuri Ida-Harju politseijaoskonna uurijad Pärnus kinni 56-aastase mehe, keda on alust kahtlustada vabadusristide varguses. Mehe isiku tuvastamiseni viis uurijate oskuslik analüüs eelkõige turvakaamera salvestiste läbitöötamisel. Hetkel on kriminaalasi saadetud prokuratuuri.

Ida-Harju politseijaoskonna ennetus-ja menetlustalituse juhi Rainis Sinikase sõnul oli kinnipeetud mehe näol tegemist valdkonnahuvilisega, ent vargile ajas mehe rahapuudus. «Tegemist ei olnud pelgalt materiaalse kahjuga, vaid ajaloolise väärtusega eksponaadiga, mistõttu oli ka politsei jaoks oluline kahtlustatava kiire tabamine ning ka varastatud vabadusristide tagasi saamine enne kui need mustale turule jõudnuks,» sõnas Sinikas.

«Vabadusristide kätte saamiseks pidi mees vitriinklaasid lahti kruvima, mis võis see omajagu aega võtta. Palume inimestel alati kahtlast tegevust märgates sellest teada anda näiteks lähimale turvatöötajale või hädaabinumbrile 112,» lisas Sinikas.

Kõnealuste Vabadusristidega oli tunnustatud kolonelleitnant Oskar Luigat, kes oli Vabadussõja ajal laiarööpmelise soomusrongi number 3 ülem ning kes oli ühtlasi üks üheksast mehest, keda oli tunnustatud kokku kolme Vabadusristiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles