Riigikogus tähistatakse Eesti esimest omavalitsuspäeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu istungitesaal. Uus koosseis koguneb esmaspäeval, 10. aprillil.
Riigikogu istungitesaal. Uus koosseis koguneb esmaspäeval, 10. aprillil. Foto: Erik Prozes

Riigikogus peetakse täna esimest omavalitsuspäeva, millega tähistatakse Eesti kohalike omavalitsuste loomise ja taastamise aastapäeva.

Omavalitsuspäeval tervitavad osalejaid riigikogu esimees Eiki Nestor, peaminister Taavi Rõivas ning videotervituse saadab Läti peaminister Māris Kučinskis, teatas riigikogu pressiesindaja.

Avakõne peavad riigikogu kohaliku omavalitsuse ja regionaalpoliitika toetusrühma esimees Aivar Kokk ning MTÜ Polis asepresident Sulev Lääne. Sõna võtavad riigikogu aseesimehed Helir-Valdor Seeder ja Jüri Ratas, riigikogu liikmed Urve Tiidus, Aadu Must ja Lauri Luik, riigihalduse minister Arto Aas, omavalitsuste juhid, eksperdid ning president Arnold Rüütel.

Riigikogu esimehe Eiki Nestori sõnul kasvasid omavalitsustest välja poliitikud, kelle teadmistele ja kogemustele toetudes loodi hiljem Eesti riik.

Tänavu täitus 150 aastat Eesti avaliku halduse loomisest. 1. oktoobril 1886 jõustus esimene avaliku halduse seadus: «Makoggukonna Seadus Baltia-merre kubbermangudele Ria-, Tallinna- ja Kura-male».

1. oktoobrist 1990 taastati omavalitsuste staatus, esimestena Muhu vallas ning Kuressaare linnas.

Omavalitsuspäeva korraldavad MTÜ Polis, riigikogu, Tallinna Ülikool, Eesti Maaomavalitsuste Liit, Eesti Linnade Liit, Harjumaa Omavalitsuste Liit, Tallinna linn, Tartu linn, Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Ülikool, üleriigiliste kohaliku omavalitsuste liitude vanematekogu, Haldusjuristide Ühendus, Valla- ja Linnasekretäride Selts, Eesti Omavalitsusliitude Ühendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles