Maris Lauri: vajame tõlki teadlaste ja ettevõtjate vahele (3)

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri.
Maris Lauri. Foto: Liis Treimann

Viimase viie aasta jooksul viies haridus- ja teadusminister Maris Lauri algataks kampaania «Kõik õpivad» ning paneb noortele südamele, et edasiõppimiseks tuleb valida eriala, mis oleks peale õppimise ka töötamiseks huvitav.

Täna on õpetajate päev. Kuidas mäletate oma õpetajaid?

Käisin Kohtla-Järve 1. keskkoolis, praeguses Kohtla-Järve Järve gümnaasiumis. Mul istusid põhikoolis ees, taga ja kõrval klassikaaslased, kes said kahtesid ja kolmesid. Kõike on nähtud. Õpetajad, kes said hakkama sellise äärmiselt varieeruva seltskonnaga, peavad väga võimekad olema. Olen tänulik oma õpetajatele, et nad ei lasknud mul klassis igavleda.

Olen vanemas eas aru saanud, et peab olema väga võimekas õpetaja, kes suudab tegelda kõige nõrgema õpilasega, keda ei jäeta üksi, ja ka tugevamatega, kellele leiab tegevust, et ta ei saaks lihtsalt lakke vaadata. Teame, et osa inimesi ärkab hiljem, osale tuleb ühtemoodi ja teistele teistmoodi õpetada. Seepärast pole ma ka jäikade skeemide poolt.

On vaja ka teistmoodi õpetamise skeeme, kaasa arvatud erakoolides. Põhiline, et õpilased saaksid ellu astudes teatud hulga teadmisi-oskusi, siis saavad nad ise ja kokkuvõttes saab ka ühiskond hästi hakkama. Kõigis koolides peab saama ühtemoodi hea hariduse.

See kõlab ilusana.

Ma olen idealist.

Olete viimase viie aasta jooksul viies haridusminister, enne teid olid ametis Tõnis Lukas, Jaak Aaviksoo, Jevgeni Ossinovski ja Jürgen Ligi. Esimesed kaks alustasid reforme, viimase kahe jaoks oli see ministeerium ajutine vaheetapp ja sisuliselt on jätkatud esimese kahe alustatut. Millised on teemad, mis teid on vastu võtnud ja mis vajavad ehk suuremaid otsuseid?

Arvan, et suuri ja pööraseid reforme pole vaja teha. On suunad ja protsessid, mis liiguvad. Kui kusagil on vaja muudatusi teha, siis istuks, vaataks ja kaaluks. Et minu plaane siin mõista, selgitan, miks ma üldse väga kiiresti nõustusin haridusministriks saama.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles