Tartus üritatakse püstitada luigelohede lennutamise maailmarekordit

tartu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulelohed.
Tuulelohed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tuleval esmaspäeval, 10. oktoobril leiavad Eesti Maaülikoolis aset luigekonverents ja perepäev, mis on pühendatud väikeluige kaitsele ning inglanna Sacha Denchi projektile Flight of the Swans. Päeva kulminatsioon on luigeteemaliste lohede lennutamine, kus üritatakse püstitada maailmarekordit.

Käimasoleva suure rahvusvahelise projekti Flight of the Swans raames lendab inglanna Dench tiibvarjuga mööda väikeluikede 7500 kilomeetri pikkust rändeteed nende pesitsusalalt Venemaal talvituskohta Inglismaale, et juhtida tähelepanu selle kauni linnuliigi olukorrale ja kaitsevajadusele. «Väikeluige arvukus on viimase kahekümne aastaga ligi poole võrra vähenenud, meilt läbirändava alamliigi populatsioon on praegu umbes 18 000 isendit,» märkis maaülikooli peaspetsialist Leho Luigujõe.

Dench alustas lendu 19. septembril Petšora jõe deltast, oma teekonnal teeb ta tugimeeskonnaga peatusi riikides, kus on väikeluikede olulised peatusalad. Praegu läheneb ta Peterburile ning Eestisse plaanib jõuda oktoobri keskel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles