Merkel annab Kunduzi õhurünnaku kohta tunnistusi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani politseinikud uurimas sündmuspaika pärast õhurünnakut.
Afgaani politseinikud uurimas sündmuspaika pärast õhurünnakut. Foto: SCANPIX

Saksamaa kantsler Angela Merkel annab tunnistusi parlamendikomisjoni ees, kes uurib 2009. aasta Kunduzi õhurünnaku tagamaid, teatab Raadio Vabaduse veebileht.


Õhurünnak, mille Saksa komandöri käsul teostasid USA hävitajad, leidis aset 2009. aasta 4. septembri esimestel tundidel Põhja-Afganistanis Kunduzi provintsis Kunduzi linnast seitse kilomeetrit edelas.

Selleni viivad sündmused said alguse 3. septembri õhtul, kui Talibani võitlejad, kelle seas oli ka tšetšeene, kaaperdasid kaks kütuseveokit ja lõid maha nende afgaanidest juhtide pead.

Kuigi rünnak leidis aset kella 2.30 ajal öösel, oli selle käigus hukkunud 142 inimese seas väidetavalt rohkem kui sada tsiviilisikut. Talibani versiooni kohaselt jäid nende võitlejad veokitega põgenedes mutta kinni ja kutsusid seepeale kohalikke röövitud masinatest kütust noolima.

Saksa sõjaväe teatel tegid nad enne rünnakukäsu andmist mehitamata luurelennukiga kindlaks, et tankerite juures tsiviilisikuid polnud. Samas aga kulus rünnakukäsust kuni USA hävitajate kohalejõudmiseni 40 minutit ning ühe tunnistaja väitel oli selleks hetkeks veokite ümber tasuta kütust ammutama saabunud mitusada ümbruskonna elanikku.

Kunduzi õhurünnaku ümber puhkenud vaidlused sundisid lõpuks tagasi astuma toonase Saksa kaitseministri Franz Josef Jungi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles