Laevakaitsjatele pääseteed ei paista

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti laevakaitsjad Indias.
Eesti laevakaitsjad Indias. Foto: Tairo Lutter

Eesti laevakaitsjatel täitub Indias kolm aastat, mille jooksul on nad vanglasse pandud, kautsjoni vastu vabastatud, kohtus õigeks mõistetud ja hiljem süüdi tunnistatud ning uuesti trellide taha saadetud. Praegu istuvad mehed türmis, oodates kohtuotsust, mis laseks nad vabadusse.

«Elamistingimused on samad. Magame põrandal ja võitleme samade putukatega,» seisis laevakaitsja Lauri Aderi ehk vangi number 6146 vanglast saadetud kirjas. Postimees edastas küsimused Aderile lähedaste abiga ja tema vastus saabus septembri lõpus.

Aderi sõnul on ainus viimase aja muudatus see, et kongis on pisut rohkem ruumi. «Muutunud on nii palju, et kuuest Briti kodanikust on viis teises puuris ning ukrainlasest laevakapten on mitmendat kuud haiglas. Seega ruumi on natuke rohkem ja probleeme vähem,» selgitas ta.

Laeva Seaman Guard Ohio kapteni Valentin Dudniku tervis on vanglas märkimisväärselt halvenenud. Nimelt võitleb ukrainlane nahavähiga ja India meedia väitel on tema seisund kriitiline. Vanglas pakutavat arstiabi kirjeldas Ader ironiseerides: «Arstiabi vanglas on ka kõvasti muutunud – doktor kasvatas habeme.»

Järgmine kohtuistung Eesti laevakaitsjate asjas peaks toimuma järgmisel kolmapäeval.

Laevakaitsjad, kelle hulgas oli peale indialaste 14 Eesti, kuus Briti ja üks Ukraina kodanik, on vanglas viibinud tänavu jaanuarist. Selle aja jooksul on teemat üles tõstnud mitu India esindajatega kohtunud Eesti ametnikku ja diplomaati ning meeste lähedased on üritanud aktiivselt sotsiaalmeedias juhtumile tähelepanu tõmmata. India kohtusüsteemi pole see aga kõigutanud, sest alates suve algusest on istungeid korduvalt edasi lükatud.

Mehed mõisteti jaanuaris viieks aastaks vangi, kuid see otsus kaevati edasi ja esimesed istungid pidid toimuma juunis. Need aga lükkusid korduvalt riigipühade, streikide ja prokuröri kohale ilmumata jätmise tõttu edasi. Järgmise istungi kuupäevaks on praegu määratud 19. oktoober.

Laevakaitsjate olukord on viimasel ajal püüdnud palju tähelepanu Suurbritannias ja teiste seas võttis sõna ka prints Harry, kes avaldas lootust, et mehed pääsevad võimalikult kiiresti oma perede juurde tagasi.

Ajalehel The Sun õnnestus vanglas salaja filmida britt Nick Dunni, kes palus oma riigi valitsuselt abi. «Me oleme meeleheitel, me vajame abi. See on vaimne piin, kui sind visatakse vanglasse kuriteo eest, mida sa pole toime pannud. Kui meil poleks sõjaväelist treeningut, siis oleksime juba vaimselt laostunud,» rääkis ta.

Suurbritannia välisministeerium teatas selle peale, et nad on Indiaga pidevas kontaktis ja esitavad teemat kõrgetasemelistel kohtumistel. Samasugust juttu räägib ka Eesti välisministeerium.

«Oleme tõstatanud laevakaitsjate teema India valitsuse esindajatega igal võimalusel ja nõudnud kohtupidamise jätkumist edasiste viivitusteta,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Maria Belovas.

Belovasi sõnul suhtlevad ministeerium ja Eesti saatkond Indias laevakaitsjate lähedastega regulaarselt ning aitavad asjaajamises (rahaülekannete, kirjade, ravimite ja muu vajaliku vahendamisega). Samuti külastavad Eesti esindajad mehi vanglas.

«Viimati käisid Eesti suursaadik Indias Riho Kruuv ja konsul Mats Kuuskemaa vanglas 22. septembril. Sellele eelnes välisministeeriumi asekantsleri Annely Kolgi külaskäik (koos konsuliga) augusti algul. Konsuli ülesanne on jälgida, et kodanike põhiõigused oleks kaitstud ning nende tingimused samaväärsed teiste kinnipeetavatega. Need tingimused on täidetud,» selgitas Belovas.

Vangla elust pajatades kirjutas Ader korduvalt, et viimastel kuudel pole tingimused paranenud ja kõik on vanaviisi – palavus, putukad ja kehv toit. «Toidu sisse saame panna koduste saadetud makarone. Mõnikord on valvurid läbi lasknud ka suitsuvorsti. Vangla poest ostame aeg-ajalt kurki ja hapendame seda,» kirjeldas laevakaitsja.

«Vangla uudistest veel nii palju, et meil käis siin tsirkus, mille kavas oli klounidega show. Me ei käinud seda vaatamas, kuna näeme siin kloune iga päev ja see etendus poleks meile midagi uut pakkunud,» lisas ta.

Meeste tuleviku suhtes valitseb endiselt selgusetus. Praegu pole võimalik ennustada, millal jõutakse lõpuks sisukate istungiteni, kus tehakse mingi otsus. Ader võttis laevakaitsjate seni Indias veedetud aja kokku järgmiselt: «Me oleme kokku aasta ja kolm kuud vangis olnud. Seega on istuda veel kolm aastat ja üheksa kuud. Vangistuses oleme aga olnud kolm aastat.»


KOMMENTAAR

Maria Belovas
välisministeeriumi avalike suhete osakonna peadirektor

Viimati tõstatas laevakaitsjate teema 4. oktoobril meie suursaadik Indias Riho Kruuv kohtumisel India välisministeeriumi asekantsleri Sujata Mehtaga. Suursaadik avaldas nördimust, et kohtuprotsessis ilmneb viivitusi, ning andis India välisministeeriumi asekantslerile ülevaate kaasuse käigust. Suursaadik esitab teema igal kohtumisel India esindajatega.

Eestis kerkis teema viimati India IT- ja justiitsministri visiidi ajal 12.–13. septembril, kus laevakaitsjate kaasust käsitleti nii vestluses presidendi kui ka justiitsministriga.

Augusti algul viibis Indias välisministeeriumi asekantsler Annely Kolk, kelle visiidi üks peaeesmärk oli laevakaitsjate kaasusest ülevaate saamine, teema tõstatamine ning laevakaitsjatega kohtumine. Juuli algul esitas teema kohtumisel India asepresidendi Mohammad Hamid Ansariga ASEMi tippkohtumisel Mongoolias peaminister Taavi Rõivas.


Kolm aastat Indias

  • 12. oktoober 2013: India rannikuvalve peab kinni laeva Seaman Guard Ohio, mille pardal on 35 meest, neist 14 eestlased
  • 18. oktoober: meeskond võetakse vahi alla
  • 30. detsember: laevakaitsjatele esitatakse ametlik süüdistus. India võimud süüdistavad vahistatud laevakaitsjaid ebaseadusliku kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja territoriaalvetesse sisenemises
  • 26. märts: Tamil Nadu osariigi kohus otsustab laevakaitsjad kautsjoni vastu vabastada
  • 5. aprill: 34 laevakaitsjat pääsevad vanglast, üks meeskonnaliige jääb trellide taha
  • 10. juuli: Tamil Nadu ülemkohus otsustab lükata tagasi laevakaitsjate vastu esitatud süüdistuse, kuid see otsus kaevatakse kolm kuud hiljem India ülemkohtusse
  • 2. juuli 2015: ülemkohus leiab, et on tehtud õiguslikke vigu ja asja tuleb uuesti arutada. Kaasust hakkab menetlema madalama astme kohus
  • 11. jaanuar 2016: Tuticorini esimese astme kohus mõistab kogu meeskonna viieks aastaks vangi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles