Segased lood Tehumardi lahinguga

Tõnu Veldre
, Saarte Hääl
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruttar Järveotsa arvates võib Tehumardil tegelike haudade koha peal olla maksimaalselt viis rida hauakive, ülejäänud maetud jäid hiljem parkla alla. Ja lahingus hukkunuid olnud ka kordi vähem, kui ametlikult väidetakse.
Ruttar Järveotsa arvates võib Tehumardil tegelike haudade koha peal olla maksimaalselt viis rida hauakive, ülejäänud maetud jäid hiljem parkla alla. Ja lahingus hukkunuid olnud ka kordi vähem, kui ametlikult väidetakse. Foto: Tõnu Veldre / SAARTE HÄÄL

Laupäeval, 8. oktoobril möödus 72 aastat paljukirjeldatud Tehumardi lahingust Saaremaal. Merekaldal kõrgub mõõka meenutav betoonist ja dolomiidist monument, Lõmalasse viiva tee otsas laiub punaarmeelaste ühishaud ja teisel pool teed mõnisada meetrit Salme poole seisab neutraalse kirjaga mälestuskivi Saksa poolel langenutele. Ohvriterohke lahingu kohta on liikvel palju versioone ja siin on veel üks.

Sõitsime hiljuti oma 85. sünnipäeva tähistanud Ruttar Järveotsaga Salme poole. Ootamatult osutas mees Tehumardi lahingus langenute ühishaua kõrval oleva parkla servas paikneva stendi poole ja ütles, et tema ei saa aru, miks sinna sellist valet on kirjutatud.

Nüüdseks pea pool sajandit naaberkülas Mändjalas elanud Järveotsa lapsepõlv möödus Tehumardi külas. Tema isakodu jääb sambaga tähistatud lahingukohast umbes kilomeetri kaugusele. Lahingupäeval olid nad kogu perega rahulikult kodus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles