Eesti kalamehed põgenesid orkaani eest

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumberi jõe kaldail asuvast Lumbertoni linnast Põhja-Carolinas on saanud järv. Enda päästmiseks kõlbab ka primitiivne lauajupp.
Lumberi jõe kaldail asuvast Lumbertoni linnast Põhja-Carolinas on saanud järv. Enda päästmiseks kõlbab ka primitiivne lauajupp. Foto: SCANPIX

Väike eestlaste seltskond, nende seas mitu tuntud meest, sattus Ameerikas Atlandi ookeani rannikule ajal, mil sinna lähenes viimase kümnendi hävitavamaid loodusjõude, nimeks Matthew.

Eesti kalamehed, viienda kategooria orkaan Matthew neid ohtlikult seiramas, jõudsid vastu õhtut Chrysler Voyageri väikebussiga Floridast Põhja-Carolina osariiki. Laastava Matthew’ga polnud nalja. See oli oma marutaval teekonnal üle Haiti, Kuuba ja Dominikaani Vabariigi tapnud tuhatkond inimest, kuni jõudis viimaks Ühendriikide kagurannikule. Viimane nii mõrvarlik orkaan pühkis üle Atlandi üksteist aastat tagasi. Seega olid Eesti kalastajad, nende hulgas endine profijalgpallur Joel Lindpere ning tuntud spordireporterid Kalev Kruus ja Toomas Vara, sattunud ohtlike sündmuste keerisesse.

Mitte et nad sellisest võimalusest üldsegi ette poleks teadnud. Muidugi teadsid. Kui eestlased  kaks nädalat varem lennukiga Tallinnast Florida lõunatippu Miami poole teele asusid, oli Matthew alles Ameerika poole teel. Aga eales ei või teada, kuhu pöörased orkaanid keeravad. Nende suund võib ootamatult muutuda pelgalt paari tunniga. «Keegi ei teadnud, kuhu orkaan välja jõuab,» kirjeldas Kruus selle nädala keskel Skype’is Arterile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles