Tervise ja heaolu infosüsteemi keskus püüab e-tervist jalule aidata

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-tervise lahenduste üle nurisevad nii  haiged kui ka arstid.
E-tervise lahenduste üle nurisevad nii haiged kui ka arstid. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Eesti on aastaid end Euroopas tutvustanud kui edukat  e-tervise riiki. Nüüd tunnistab sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo, et senine e-tervise mudel ei toimi ning uuest aastast hakkab selle arendamisega tegelema tervise ja heaolu infosüsteemi keskus. 

- Eesti on suutnud e-tervist Euroopas turundada kui suurepärast lahendust, samas ei ole sellega rahul ei patsiendid, arstid ega ka riigikontroll. Mis omal ajal valesti läks, et seda korralikult käima ei saadud?

Meie ambitsioon oli lihtsalt erakordselt suur. Riigikontroll kritiseeris, et algselt lubatut ei  ole suudetud lõpuni realiseerida. Kui me välismaal  kiita saame, siis selle eest, mis me ära oleme teinud. Kui me ise kriitilised oleme, siis selles osas, mis on veel tegemata. Ega ma ei oska muud öelda, kui et me natukene ülehindasime ülesande keerukust. Aga kindlasti oleme aja jooksul targemaks saanud. Ning kui me poleks julgeid ambitsioone püstitanud, pole üldse kindel, kas oleksime nii kaugele jõudnud.

- Meedikute juttudest tuleb välja, et ka juba valmis tehtud e-tervise lahendused on kohmakad ja ei sobi neile. Haiglatelt nõuab see lisaraha. Kuidas uus asutus neid probleeme vältida kavatseb?

Kõigilt neilt, kes kritiseerivad, võiks küsida, kas nad on valmis hommepäev loobuma neist teenustest, mida riik ja haigla neile arvuti teel pakuvad. Ma julgen arvata, et neid on äärmiselt vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles