Vana rehepeksumasin lõgistas läbi kolm rõuku vilja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ülenurmes tegutsev põllumajandusmuuseum planeeris hiljuti kingiks saadud 1927. aasta rehepeksumasinale hääled sisse lüüa juba kümmekond päeva tagasi lõikuspüha tähistamisel, kuid siis nurjas vihm selle kava. Eilne päikeseline päev andis hea võimaluse eakat masinat proovida.

«Töötab nagu kellavärk,» kiitis rehepeksumasina senine omanik ja septembris masina muuseumi kogusse andnud Põltsamaa mees Valdeko Kippus. Tema sõnul maksis masin koos selle juurde kuuluva traktoriga esimese Eesti Vabariigi ajal 1,5 miljonit krooni ja et tegemist oli üsna kalli seadmega, kuulusid need enamasti ühistutele.

Viljakoristuse ajal käidi talust tallu reht peksmas. «Jõukamate talude juures, kus oli rohkem maad, läks pikk päev ära. Väiksemaid talusid sai kaks-kolm tükki päevas teenindatud,» meenutas 85-aastane masinist Kippus. Kui toona oli päevane norm 30 rõuku, siis eile piirduti kümme korda väiksema koguse ehk kolme rõuguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles