Vanemahüvitisega skeemitavad ka ametnikud, meedikud ja õpetajad (11)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Graafika: PM

Kui varem üritasid riigilt vanemahüvitise maksimummäära välja petta peamiselt töötud või erafirma omanikud, siis nüüd loodab sellest sissetulekulisa ka keskklass. Et maksu- ja tolliameti kullipilgu alla sattumist vältida, tehakse teinekord tööandjaga peensusteni minevaid kokkuleppeid.

Teenistus, mille nimel seda teha, pole väike: tänavu on vanemahüvitise ülempiir 2724 eurot kuus ja tõuseb igal aastal umbes 200 euro võrra. Kuna 435 päevaks määratava vanemahüvitise suurus arvutatakse taotleja eelmise kalendriaasta ühe kalendrikuu keskmise tulu alusel, on see skeemitajatele viljakas pinnas.

MTA kontrolliosakonna talitusejuhataja Airi Lepassar ütles, et kuigi kelmuste tippaeg jäi 2013. aastasse, on amet ainuüksi tänavu alustanud 37 menetlust hüvitispettuse kahtlusel ning peatanud 223 000 euro väärtuses vanemahüvitistoetuste väljamaksmise. «See on endiselt ahvatlev pettuseviis,» nentis ta.

Üha detailsemad kokkulepped

Sealjuures on tähelepanuväärne, et kuigi vanemahüvitise saajate hulk aasta-aastalt väheneb, saab maksimummääras hüvitist järjest suurem hulk lapsevanemaid. Kindlasti on selle taga üldine palgatõus, ent mitte ainult.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles