KOHALIK VAADE: Kas väike Valloonia saadab CETA prügikasti?

, Belgia ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia Valloonia regiooni juht Paul Magnette eile pealinna Brüsselisse CETA-arutelule saabumas.
Belgia Valloonia regiooni juht Paul Magnette eile pealinna Brüsselisse CETA-arutelule saabumas. Foto: SCANPIX

Euroopa ärkas läinud nädalal üles üllatunult: Belgia lõunaosas asuva Valloonia parlament keeldus koos pealinna Brüsseli piirkonnaga andmast rohelist tuld Belgia valitsusele, et too saaks allkirjastada Euroopa Liidu ja Kanada vahelise vabakaubandusleppe (CETA). 

Belgia piirkondadel on tõepoolest põhiseaduslik õigus blokeerida välispoliitilisi otsuseid, kui need puudutavad nende pädevusi. Viimane asjaolu tuli paljudele Euroopa ja USA poliitikutele üllatusena.

Belgia Valloonia regiooni juht Paul Magnette pidas peaaegu kahe nädala eest Valloonia parlamendi ees kirgliku kõne, kus süüdistas CETA läbirääkijaid salatsemises ja nimetas leppe raames loodavat investeerimiskohtusüsteemi (ICS) erakohtuks, millega rahvusvahelised ettevõtted saavad võimaluse valitsusi kohtusse kaevata või sellega ähvardada, kui neile riigi õigussüsteem ei meeldi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles