Lennujaamatöötajate tausta hakkab ilmselt kontrollima kapo

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk Tallinna lennujaamas.
Lennuk Tallinna lennujaamas. Foto: Mihkel Maripuu

Kui riigikogu põhiseaduskomisjoni muudatusettepanek välismaalaste seaduse muutmiseks riigikogus läbi läheb, hakkab lennujaamatöötajate turvakontrolli teostama kaitsepolitseiamet.

Välismaalaste seaduse muudatuse eelnõu algatas valitsus ning põhiseaduskomisjon tegi sellele omakorda muudatusettepaneku, lähtudes Euroopa Liidu uutest nõuetest lennundusjulgestusel ja vajadusest see regulatsioon kiiresti kehtestada, teatas riigikogu pressiesindaja.

«Möönan, et sellel muudatusel ei ole eelnõu algtekstiga  just palju kokkupuudet ja pintsakule sai otsekui teise mantli nööp ette õmmeldud. Aga Tallinna lennujaama turvalisus ei tohi selle tõttu kannatada, et vastavat eraldi eelnõud ei oleks järgmisel nädalal oma tööd lõpetav riigikogu jõudnud enam vastu võtta,» ütles põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde.

Taustakontrolli eesmärk on hinnata isiku sobilikkust lennuvälja või kopteriväljaku julgestuspiirangualale (ilma saatjata) pääsemiseks, õhusõiduki meeskonnaliikme sertifikaadi või tunnistuse saamiseks ja lennundusjulgestusalaste ülesannete täitmiseks.

Taustakontrolli raames  kontrollitakse inimese isikusamasust ja isiku võimalikku kantust  karistusregistreisse kõikides elukohariikides, kus isik on eelneva viie aasta jooksul elanud püsivalt vähemalt kuus kuud. Samuti kontrollitakse isiku töökogemust, haridust  ja nn lünki ehk riigist eemalviibimist enam kui 28 päeva.

Eelnõu kohaselt viib taustakontrolli läbi kaitsepolitseiamet, mis samas ei langeta isiku taustakontrolli läbimise või mitteläbimise kohta lõplikku otsust, vaid edastab taustakontrolli  tulemused lennuametile või lennuvälja või kopteriväljaku käitajale või lennuettevõtjale, kellele on isik, kelle suhtes kontrolli tehakse, nõutud dokumendid esitanud. Lõpliku otsuse tegemisel lähtutakse kaitsepolitseiameti taustakontrolli tulemustest. 

Välismaalaste seaduse muutmise seaduse eelnõu esmane eesmärk on kehtestada ühtne menetlus viisamenetluste vaidlustamisel. Viisaeeskirjast tulenevalt peavad liikmesriigid tagama välismaalasele viisa andmisest keeldumise, viisa tühistamise ja viisa kehtetuks tunnistamise otsuse vaidlustamise võimaluse. Seaduse teine eesmärk on viia riigisisene õigus kooskõlla pikaajalise viisa määrusega osas, mis puudutab pikaajalise viisa kehtivusaega ning pikaajalise viisaga kaasnevat liikumisvabadust.

Eelnõu on riigikogu täiskogus teisel lugemisel homme, 16. veebruaril ja kolmandal lugemisel 23. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles