Paavst tuli Lundi luterlastega leppima

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus tervitamas Lundi katedraalis kohalikku luteri peapiiskoppi Ante Jackeleni.
Paavst Franciscus tervitamas Lundi katedraalis kohalikku luteri peapiiskoppi Ante Jackeleni. Foto: AFP/SCANPIX

Jääge minusse, ja mina jään teisse, alustas paavst Franciscus eile Rootsis Lundi katedraalis jutlust Johannese evangeeliumi tsitaadiga, ajaloolisel reisil, mille sihtpunktiks polnud ei midagi vähemat kui luteri ja katoliku kiriku lahkumineku alguse aastapäev.

«Katoliiklaste ja luterlastena oleme ette võtnud ühise lepitustee,» sõnas paavst. «Nüüd, 1517. aasta reformatsiooni meenutamise kontekstis, on meil uus võimalus aktsepteerida ühist teekonda, seda, mis on vormi võtnud viimase 50 aasta jooksul oikumeenilises dialoogis Luteri Maailmaföderatsiooni ja katoliku kiriku vahel.»

Katoliku kiriku pea sõnul on käes võimalus erimeelsuste ja arusaamatuste juurest edasi liikuda. «Ka meie peame vaatama armastuse ja aususega oma minevikku, tundma ära eksimused ja otsima andestust, sest kohut mõista saab vaid Jumal,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles