Sepp näitas Langile riigikogus hambaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Sepp ja Rein Lang
Evelyn Sepp ja Rein Lang Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht ja Peeter Langovits/Postimees

Tänasel riigikogu infotunnil vahetasid justiitsminister Rein Lang ja Keskerakonna saadik Evelyn Sepp teravaid repliike ning Sepp avaldas lootust, et uues riigikogu koosseisus on teisigi, kes julgevad Langile hambaid näidata.

Sepp soovis Langilt teada, kas justiitsministeeriumi hinnangul pole kõrged riigilõivud muutunud inimestele takistuseks kohtusse pöördumisel. Lisaks nentis Sepp küsimust esitades, et Lang olla ringkonnakohtu esinaist ebapädevaks pidanud, mis lükkas sõnelusele hoo sisse.

«Alustame sellest, et ma ei ole ühtegi riigikohtu esinaist kunagi nimetanud ebapädevaks. Selles suhtes te eksite, preili Sepp,» teatas Lang.

Seejärel ütles Lang, et Eesti riigilõivud on väga kõrged, kuid Eestis on ka väga kõrge esimese astme kohtuniku palk võrreldes keskmise sissetulekuga.

«Kui me räägime kõrgetest riigilõivudest, siis kõrgetel riigilõivudel on ka teatav põhjus. Ja see põhjus on kohtumõistmise kuludes,» sõnas Lang.

Lang lisas, et justiitsministeerium on lähtunud printsiibist, et vähemalt enamik tsiviilvaidlustega seotud kulusid tuleb katta vaidlevate poolte poolt makstud kohtukulude arvel, mitte kanda neid kulusid kõigi maksumaksjate kanda.

«Ma ei tea, milline isiklik vimm on teil Eesti kohtunikkonna vastu, et te suisa siunate neid kõrge palga eest, mis ma arvan, et on väga põhjendatud. Ja pole see nii kõrge ja ebaproportsionaalne miskit,» sõnas Sepp, esitades seejärel küsimuse lõivude suuruse analüüsimise kohta.

«Tänan väga! Teie probleem on see, et te üldse ei kuula, mida inimesed räägivad. Ei ole minul miskit vimma kohtunike vastu, ma ei ole kunagi ütelnud, et nende palk on liiga kõrge. Ma konstateerin lihtsalt fakte,» alustas Lang.

Lang lisas, et justiitsministeerium analüüsib pidevalt riigilõivude temaatikat ja nad annavad 6. märtsil valitava riigikogu õiguskomisjonile oma esmase analüüsi üle selle aasta aprillikuus.

«Tere tulemast sinna õiguskomisjoni istungile, juhul kui teid peaks kogemata valitama,» lõpetas Lang.

«Ma usun, et kindlasti ei ole mina järgmises koosseisus ainukene, kes julgeb minister Langile hambaid näidata, kui selleks on põhjust, ja ma loodan, et mu read, sellised read täienevad siin saalis,» vastas Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles