Omanike keskliit võtab Tallinna Vee ja linna lepingu luubi alla

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanivesi.
Kraanivesi. Foto: Tõnu Talivee/ Õhtuleht

Koduomanikke ühendav Eesti Omanike Keskliit (EOKL) asub koostöös erialaspetsialistidega analüüsima Tallinna Vee ja Tallinna linna vahelist lepingut.

«Viimane aeg on võtta tugeva luubi alla leping, mis viib pea 400 000 inimest taskust igal aastal sadu miljoneid kroone,» teatas EOKL-i peasekretär Taavi Madiberk..

«Lepingu valguses tuleb hinnata, kas Tallinna linnavalitsus on vee hinda reguleerides järginud avaliku huvi printsiipi, tõstes veehinda hoolimata sellest, et monopolistlik Tallinna Vesi on jätnud esialgsest lepingust tulenevad investeerimiskohustused täitmata,» lisas ta.

Keskliitu huvitavad näiteks sellised küsimused, et millises mahus on Tallinna Vesi jätnud täitmata kohustusi investeerimaks kanaliseerimisse ning veevarustuse parandamisse ning millised on võimalused hiigelkasumiga töötava monopoli ja linna vahelise lepingu ümber vaatamiseks koduomanikele soodsamatel tingimustel?

Samuti tahab EOKL välja uurida, kas linn on oma tegevuses kõrvale kaldunud avaliku huvi printsiibist ning millised on kodutarbija õiguskaitsevahendid?

Keskliit tõdes, et laiem probleem on vee- ja heitveemajanduses sõltumatu regulaatori puudumine - see on viinud olukorrani, kus monopolistlik vee-ettevõte teenib 820-miljonilise käive juures ligi 330 miljonit kasumit. Ainuke tururegulaator on hetkel Tallinna linn, kes ise omab üle kolmandiku veehiiust.

EOKL-i hinnangul on põhjalik analüüs on hädavajalik ainuüksi seetõttu, et aastal 2010 vaadatakse Tallinna Vee ja linna vaheline leping ümber ning pannakse paika uued hinnakujunduse põhimõtted.

Selleks ajaks tuleb lahendada ka sügavam probleem - kes kontrollib kohaliku omavalitsuse poolt kehtestatud vee- ja heitveeteenuse hinna põhjendatust, märkis liit oma teates.

EOKL tõdes, et probleemile on korduvalt tähelepanu juhtinud ka endine õiguskantsler Allar Jõks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles