Kallas saab siiani Brüsselist raha

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni tollane transpordivolinik Siim Kallas 2013. aasta detsembris Brüsselis pressibriifingul.
Euroopa Komisjoni tollane transpordivolinik Siim Kallas 2013. aasta detsembris Brüsselis pressibriifingul. Foto: AP/Scanpix

2014. aastal ametist lahkunud 16 Euroopa Komisjoni  volinikku, nende seas ka kaks ametiaega komisjonis tegutsenud Siim Kallas, võivad arvestada kopsaka igakuise hüvitisega. Nn üleminekutasu küünib vähemalt 8333 euroni kuus, mis teeb aastas 99 996 eurot, kirjutas Die Zeit.

Maksed eurovolinikele tulenevad 1967. aastal vastu võetud regulatsioonist, mis näeb ametist lahkunud komisjoniliikmetele ette hüvitise suuruses 40–65 protsenti nende ametipalgast. Reeglid võeti omal ajal vastu sooviga, et volinikud, kelle ametiaeg hakkab lõppema, ei muretseks oma tuleviku pärast ega võtaks seetõttu kohe pärast ametist lahkumist vastu kõrgepalgalisi töökohti ettevõtetes, mille üle nad volinikena järelevalvet tegid. Seega peaks üleminekutasu tagama volinikele mõneks ajaks rahalise vabaduse ja vältima huvide konflikti.

Samas pole suured summad takistanud mõnd endist volinikku siiski vastu võtmast hästi makstud töökohta, vahendas Politico. Näiteks töötab kunagine kaubandusvolinik Karel De Gucht, kes saab Brüsselist Die Zeiti arvutuste järgi ligi 125 000 eurot aastas, teraseettevõtte ArcelorMittal ja telekomifirma Proximus nõukogus. Endine keskkonna- ja kliimavolinik Connie Hedegaard kuulub aga energiaettevõtte Danfoss nõukogusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles