Obama kogub võtmeosariikides hääli

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimased arvamusküsitlused näitavad, et demokraatide presidendikandidaadi Barack Obama toetus võtmeosariikides on märgatavalt tõusnud.


Suure rahvaarvuga osariikides, mille valijaskond pole selgelt kaldu ei demokraatide ega ka vabariiklaste poole, on kasvanud toetus demokraatide presidendikandidaadile Obamale, vahendas AFP.

Ameerika põhjaosas asuvas Wisconsini osariigis edestab Obama oma vabariiklasest rivaali John McCaini viie protsendipunkti võrra. Võrreldes septembriga on Obama toetus kasvanud kahe protsendipügala võrra.

Kirde-Ameerikas asuvas New Hapshire´i osariigis juhib Obama CNNi küsitlustulemuste järgi McCaini kaheksa protsendiga. Demokraatide toetus on ka selles osariigis kasvanud kahe protsendipügala võrra.

Toetus demokraatide presidendikandidaadile on tõusnud ka Ohio osariigis. Vabariiklaste kantsiks peetavas Põhja-Carolina osariigis on rivaalid aga võrdsed.

Traditsiooniliselt on võtmeosariigid California ja Florida osariik, kus 2000. aasta presidendivalimiste ajal võitis vabariiklane George W. Bush oma demokraadist rivaali Al Gore´i kõigest mõnesaja häälega. Vaatamata asjaolule, et üldhäältest kugus Gore rohkem hääli, sai presidendiks tänu Florida 25 valijamehe toetusele siiski Bush.

Võtmeosariigid on olulised seetõttu, et just neis piirkondades otsustatakse presidendivalimiste saatus, sest valimistulemus nendes osariikides pole kindel.

Reutersi, C-SPANI ja Zogby ühise arvamusküsitluse kohaselt, mille tulemused avaldati täna, edestab Obama McCaini aga kolme protsendiga. Obamat toetab 48 ja McCaini 45 protsenti küsitluses osalenutest. Neli protsenti pole veel otsustanud, kellele novembris oma hääle annavad, kirjutas Reuters.

Obama võib arvestada naiste, mustanahaliste, latiinode, noorte ja väiksema sissetulekuga valijate häältega. McCaini toetavad aga peamiselt valged mehed, vanemad inimesed, katoliiklased ja kõrgema palgaga valijad.

CNNi arvamusküsitluse tulemusel on Obama edu konkurendi ees kasvanud aga kaheksa protsendipunktini. Obamat toetas 53 ja McCaini 45 protsenti küsitlusele vastanutest. Võrreldes eelmise kuuga on demokraatide presidendikandidaadi populaarsus kasvanud nelja protsendi võrra peamiselt USA finantskriisi tõttu, sest 68 protsenti vastanutest loodavad, et Obama suudab riigi majanduskriisist välja tuua.

Eelmisel nädalal toimunud asepresidendikandidaatide teledebati tulemusena on vabariiklane Sarah Palin kaotanud järsult populaarsust. 40 protsenti vastanutest leidis, et Alaska kuberneri Sarah Palini kuvand on negatiivne. Augustis oli kõigest 21 protsendil vastanutest Palinist negatiivne pilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles