Jüri Luik: mis saab Donald Trumpi võidu korral? (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse direktor Jüri Luik rääkis nädala eest Postimehe Trehvunksil võimalikest versioonidest, mis juhtub USA poliitikas Donald Trumpi võidu korral.

Luik rõhutas, et Trump on mees, kes on tulnud süsteemi murdma ja hävitama. Tema praeguste nõuandjate pääsemine presidendi administratsiooni oleks katastroofiline. Näiteks on Vene suuna poliitika nõunik Carter Page, kes on sisuliselt Gazpromi esindaja.

«Samas, kui arvestada, et USA kongressist demokraadid ja valdav osa vabariiklasi ei ole keegi Trumpi toetajad, siis selliste inimeste saamine administratsiooni on täiesti ebatõenäoline,» möönis Luik.

Ehk siis Trumpil on kaks võimalust – kas ta kujundab presidendiks saades kogu oma lähenemise ümber ja toob nõunikuks inimesed, kelle kongress heaks kiidab. See eeldab, et ta muutub n-ö «tavaliseks presidendiks», mis toob loomulikult tema toetajaskonnas kaasa pettumuse.

«Kui ta seda teeb, on ta ühe ametiaja president,» ennustas Luik. Trumpi tagasi ei valita.

Kui ta jätkab valitud suunal, siis tabab USA valitsust aga seisak. «Kõik süsteemid mängivad üksteist kinni ja tekib olukord, kus president ei saa mingeid initsiatiive ellu viia.»

Kui Trump läheb väga agressiivseks, siis arvestades demokraatide ja vabariiklaste suurt hulka, kes on tema vastased kongressis, võidakse minna ka presidendi kõrvaldamise teed, milleks kongressil on olemas võimalused, kui hääled on koos.

Siis saab võimule asepresident Mike Pence, kes sobib USA süsteemile paremini.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles