Poliitiline ebakindlus on nii USAs kui Euroopas kasvanud

Liis Elmik
, Swedbanki vanemökonomist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liis Elmik, Swedbanki vanemökonomist
Liis Elmik, Swedbanki vanemökonomist Foto: swedbank

Kui Donald Trumpi võit oli turgudele mõnevõrra ootamatu, siis turgude reaktsioon vabariiklaste võidule on olnud prognoosidele vastav: aktsiate hinnad langesid ja USA dollar nõrgenes. 

Trumpi populaarsuse taga on ilmselt osaliselt keskklassi sissetulekute stagneerumine. Hindade muutusega korrigeeritud mediaanpalk ei ole USAs 1980. aastatest alates muutunud. Teine oluline majanduslik põhjus on ebavõrdsuse suurenemine. USA ühiskond on arenenud riikide hulgas üks majanduslikult ebavõrdsemaid – ebavõrdsus on 1970. aastatest alates järjepidevalt suurenenud.

USA valimiste üheks põhiküsimuseks oli töökohtade kadumine tööstuses. Selle on kaasa toonud nii töökohtade liikumine väiksemate kuludega riikidesse kui ka tootmise automatiseerimine. Töökohad tööstuses on samas asendunud töökohtadega teeninduses. Tööpuudus on USAs langenud alla viie protsendi. Majanduskasv on Ühendriikides hoo sisse saanud ja keskmine palk kasvab järjest kiiremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles