Raske vaevaga uue valitsuse poole (20)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide 05.11.2016
Keskerakonna kongress Paides. Keskerakonna uue esimehe valimised.
Pildil keskel uus esimees JÜRI RATAS.
FOTO: SANDER ILVEST/POSTIMEES
Paide 05.11.2016 Keskerakonna kongress Paides. Keskerakonna uue esimehe valimised. Pildil keskel uus esimees JÜRI RATAS. FOTO: SANDER ILVEST/POSTIMEES Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kolm kahvatut käteplaksu peaminister Taavi Rõivase umbusalduse järel eile riigikogu saalis iseloomustavad võimaliku uue valitsusliidu raskusi.

Kas peavad ikka kõik Keskerakonna 27 riigikogu häält? Kas suudab valitsuskogemuseta tulevane peaminister Jüri Ratas oma meeskonda ühtsena hoida? Mis on veel varuks Reformierakonnal? Kuidas vabandab end välja Isamaa ja Res Publica Liit? Mis ootus on sotsiaaldemokraatide (SDE) juhil Jevgeni Ossinovskil, kes on valitsusvahetust avalikult kiskunud viimased poolteist aastat?

691. peaministripäeval omade ja opositsiooni poolt hüljatud peaminister Taavi Rõivas seisis eile riigikogus lüüasaamist oodates vapralt. Üheks uueks võimalikuks Reformierakonna juhiks pakutud majandusminister Kristen Michal hoidis lipsu sirge ja näis rahulik. Siseminister Hanno Pevkuri ja Siim Kallase kõrval on reformikate uue juhina just tema nime kõige enam nimetatud. Parlamendi saalis voolas eile ka pisaraid, kuna ühtses riigivõimu vahetamise hoos ei olnud peale Keskerakonna ka mitu IRLi liiget.

18. novembril koguneb Reformierakonna juhatus, kuid parteijuhi vahetamise volitust neil pole. Esimene võimalus, millal oravapartei liikmed saavad Rõivasele umbusaldust näidata, peaks avanema tuleva aasta kevadel korralisel kongressil.

Uue valitsuse moodustamisel peavad partnerid ühe peamise asjana arvestama sellega, et uus valitsus ei paistaks välisilmale mitte kannapöördena, vaid välis-, julgeoleku- ja kaitsepoliitikas kindlalt senise kursi jätkajana.

Pärast ametist tagandatud peaministri ja tema erakonnakaaslaste dramaatilisi sõnavõtte vasakpöördest ja kursimuutustest pidas uus loodav koalitsioon märgiliselt oluliseks alustada ametlikke läbirääkimisi just julgeolekupoliitikast. Et sõnum oleks Eesti välispartnereile veel selgem, kutsuti eile õhtul kõneluste juurde ka välis- ja julgeolekupoliitilised eksperdid suursaadikud Jüri Luik ning Matti Maasikas.

Muljet avaldav oleks, kui välisministriks tõuseks äsja peaaegu presidendikandidaadiks saanud Jüri Luik. Sõnumina välispartneritele ja arvestades Eesti peatset eesistumist Euroopa Liidus, oleks see nutikas lahendus.

Sisepoliitiliselt peaks valitsust kokku pannes saama eelkõige Keskerakond ja valitsust moodustav Jüri Ratas oma valijatele teada anda, et tehakse suuri muudatusi, mis on ammu tegemata jäänud. Riigi rahanduspoliitikat hakkab tõenäoliselt juhtima Kadri Simson ja majandusministriks võib tõusta Jaanus «parvlaevamured» Karilaid.

Keskerakond peab erakonnasiseselt andma signaali, et valitsusse tuleb ka vähemalt üks minister nn Savisaare leerist – miks mitte Siret Kotka.

Et näidata stabiilsust, oleks hea hoida mõni minister endisel kohal, kuid see võib keeruliseks osutuda. Kultuuriministrina tahaks ja võiks jätkata mõjukas sots Indrek Saar ning justiitsministrina Urmas Reinsalu, kuid sisuliselt ei ole kumbki ministrikoht nii väga märgilise tähendusega.

Sotside ja IRLI jaoks on oluline leida oma juhtidele, Jevgeni Ossinovskile ja Margus Tsahknale senisest sotsiaal- ja tervishoiust nn tugevam ministeerium (omavahel nimetavad poliitikud jõuministri kohtadest kahvatumaid juuniorportfellideks).

Tsahkna kaitseministriks ja Ossinovski välisministriks? Ossinovskile võiks ehk meeldida ka majandusministri koht ja ta võiks seal ka piisavalt tugev olla, ent märgiliselt ei paistaks Eesti rikkaima mehe Oleg Ossinovski poeg majandust juhtimas just eriti ilusa lahendusena.

Uus võimalik valitsus on lubanud viie-kuue päeva jooksul koalitsioonileppe paika saada. Pärast seda tulevad nad välja oma ministrikohtadega.

Milline võib välja näha uus valitsus?

  • Peaminister – Jüri Ratas KE 
  • Välisminister – Jüri Luik IRL või Jevgeni Ossinovski SDE
  • Kaitseminister – Margus Tsahkna IRL, Jevgeni Ossinovski SDE
  • Siseminister – Andres Anvelt SDE
  • Rahandusminister – Kadri Simson KE
  • Majandus- ja taristuminister- Jaanus Karilaid KE
  • Ettevõtlusminister – Marko Mihkelson IRL
  • Kultuuriminister – Indrek Saar SDE
  • Justiitsminister – Urmas Reinsalu IRL
  • Sotsiaalkaitseminister – Margus Tsahkna IRL
  • Tervise- ja tööminister - Mailis Reps KE, Urve Palo SDE
  • Keskkonnaminister – Rainer Vakra SDE, Siret Kotka KE
  • Haridusminister – Jevgeni Ossinovski, SDE
  • Maaeluminister – Siret Kotka KE, Jaanus Marrandi SDE
  • Riigihalduse minister - Sven Sester IRL

Jüri Ratase peaministriks saamisel tuleb ka riigikogule uus juhtkoht leida

  • Riigikogu esimees Eiki Nestor 
  • Riigikogu aseesimees Enn Eesmaa
  • Riigikogu II aseesimees – Hanno Pevkur, Jürgen Ligi
Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles