Keskerakond, SDE ja IRL jätkavad majandus- ja maksupoliitika arutelu (13)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeval arutasid erakondade esimehed välis- ja julgeolekupoliitikat.
Kolmapäeval arutasid erakondade esimehed välis- ja julgeolekupoliitikat. Foto: Liis Treimann

Uue koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone alustanud Keskerakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) jätkavad homme majandus- ja maksupoliitika arutamist.

Lahkuva valitsuse rahandusminister, IRLi kuuluv Sven Sester ütles pärast tänast konsultatsioonivooru Postimehele, et kohtumisel osalesid majandusekspertidena LHV Groupi juht Erkki Raasuke, Swedbanki juht Robert Kitt ja tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsar, kes andsid edasi oma arvamusi ja osalesid diskussioonis majanduse elavdamise teemadel.

Kolme erakonna poliitikud said Sesteri sõnul ülevaate panganduse olukorrast ja ettevõtlusorganisatsioonide mõtetest, mis puudutasid nii maksupoliitikat kui bürokraatia vähendamise vajalikkust. Lisaks said kohalolijad tema kinnitusel röntgenpildi riigi rahanduse olukorrast. «See on alus jätkamaks homme konsultatsioone majandus- ja maksupoliitika teemadel,» ütles Sester.

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson ütles täna pärastlõunal Vikerraadio saates «Reporteritund» majanduse elavdamise ettepanekutest rääkides, et Eesti inimestel ja ettevõtetel on päris palju seisvat raha, mille käibessevõtmist tuleks motiveerida. Teiseks märkis ta, et ettevõtjad tahavad riigilt kvalifitseeritud tööjõudu ja toimivat infrastruktuuri ning viimase tasemele viimiseks on võimalik kaasata laenuraha.

Laenuvõtmist ei välistanud ka IRLi fraktsiooni esimees Priit Sibul, kelle sõnul tuleb kokku leppida, kui palju ja milleks laenata saab. «Kui need on pikaajalised investeeringud, milleks meil on vaja laenu võtta ja need investeeringud teenivad ühiskonda pikki aastaid, siis ma ei näe selles probleemi,» ütles ta. Sama seisukohta toetas raadiosaates SDE aseesimees Andres Anvelt, kelle sõnul vajab majandus investeeringuid ja kui neid targalt teha, oleks see targa peremehe tundemärk.

Kolme erakonna poliitikud kavatsevad täna-homme rääkida muu hulgas ka ettevõtte tulumaksust. «Iga maksu puhul on meil reservatsioone, alates nendest, mida viimasel ajal tõstetud on, kuni nende maksudeni, mida Eestis ei koguta. Klassikaline ettevõtte tulumaks on üks neist,» rääkis Simson, kelle sõnul ei peaks ettevõtte tulumaks olema automaatne ja üleüldine, vaid seda saaks rakendada eranditega.

Simsoni hinnangul võiks kohtumisel rääkida ka pangamaksust. «Eestis tegutsevad Põhjamaade pangad, neile ilmselt ei tuleks üllatusena, kui nende maksureeglistik oleks sama kui koduriigis Rootsis. Pangalõiv Rootsis on, meil ei ole ja pangajuhid pigem imestavad, mis imeline Metsik Lääs siin on, ei ole üldse uue Põhjamaa moodi,» rääkis ta enne erakondade kohtumist raadiosaates.

Samuti soovivad erakonnad arutada võimalusi sotsiaalmaksu langetamise ärajätmiseks. «Esimene vaidlus on selle üle, kas sotsiaalmaksu saab jätta samale tasemele või alternatiivselt, kas saab teha muude katteallikatega tööandjale märkimisväärselt suuremat kergendust,» ütles Simson.

Laupäeval peaksid erakonnad praeguste plaanide kohaselt jõudma sotsiaal- ja tervishoiuteemadeni. Pühapäeval tehakse kohtumistesse paus ning esmaspäeval jätkatakse konsultatsioone regionaalpolitiika, põllumajanduse ja haldusreformi teemadel.

Erakondade esimehed on nimetanud loodava võimuliidu eesmärgiks viia Eesti majandusseisakust välja, hoida Eesti julgeolekut, suurendada ühiskondlikku heaolu ja pöörata Eesti rahvaarv taas kasvule.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles