Paljud Eesti lapsed ei jõua õigel ajal ravile

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui suur osa väikelapsi käib tervisekontrollis piisavalt sageli, siis koolieelikud jõuavd kontrolli liiga harva.
Kui suur osa väikelapsi käib tervisekontrollis piisavalt sageli, siis koolieelikud jõuavd kontrolli liiga harva. Foto: Panther Media/Scanpix

Riigikontrolli hinnangul vajab Eesti laste tervishoiukorraldus kiireid muudatusi, kuna laste haigusi ei märgata piisavalt vara, lapsed ei jõua õigel ajal ravile ning ravi ei ole alati järjepidev.

Väljaravimata haigused kajastuvad tulevikus tööealiste inimeste kaotatud elu- ja tööaastates, mõjutades otseselt riigi üldist toimimist ja toimetulekut, teatas riigikontroll. Tervishoiukorraldust on riigikontrolli arvates võimalik täiustada, kui tervishoiuspetsialistid hakkaksid omavahel sisuliselt koostööd tegema. Määrata tuleks ka osapool, kelle ülesanne oleks jälgida, et laps saaks õigel ajal abi.

«Laste heaolu ja tervise eest vastutab lapsevanem, kuid riik ei saa lubada, et lapsed, kelle vanemad ei suuda või ei oska ise enda laste tervise eest seista, jääksid tähelepanu või abita,» rääkis riigikontrolör Alar Karis. «Kasvanud on näiteks vastutustundetute lapsevanemate hulk, kes on keeldunud lapse vaktsineerimisest, pannes ohtu nii oma lapse tervise kui ka elu ning tekitades ohtu teiste laste tervisele, kellega vaktsineerimata laps kokku puutub.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles