Eesti ja Venemaa sõlmisid koostööks memorandumi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalakäijate ja autode liikumine Eesti-Vene piiril Narvas.
Jalakäijate ja autode liikumine Eesti-Vene piiril Narvas. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Täna allkirjastasid regionaalminister Siim Kiisler ja esmakordselt Eestis ametlikul visiidil viibiv Vene Föderatsiooni regionaalarengu minister Viktor Basargin Eesti Vabariigi siseministeeriumi ja Vene Föderatsiooni regionaalarengu ministeeriumi regioonidevahelise ja piiriülese koostöö vastastikuse mõistmise memorandumi.

Allkirjastatud memorandum on Kiisleri hinnangul toimiva piiriülese koostöö tõenduseks, teatas siseministeeriumi pressiesindaja.

«Tänane kohtumine Vene regionaalarengu ministriga oli juba kolmas, kuid Eesti pinnal toimus kohumine esmakordselt. See on suur samm piiriülese koostöö arendamiseks valitsuste tasandil, andes tõuke konkreetsete ühisprojektide algatamiseks ja elluviimiseks. Täna ühise laua taga kokkulepitud suuremahulised investeeringuprojektid loovad head tingimused uute töökohtade tekkeks turismi ja ettevõtluse arendamise ning piiriületuse sujuvamaks muutmise läbi. See on hea uudis mitte ainult Narva, Peipsiääre ning Värska kandi elanikele, vaid ka Eestile laiemalt,» ütles Kiisler.

Lisaks lepiti memorandumi raames kokku koostöö tegemine ning kogemuste vahetamine kohaliku omavalitsuse ja regionaalarengu valdkondades nagu ettevõtlus ja avalike teenuste arendamine. Kohtumisel tundis Vene Föderatsiooni regionaalarengu minister muuhulgas huvi Eesti avalike e-teenuste arengu vastu ning leidis, et see on valdkond, kus Eesti võiks oma kogemusi jagada.

Lisaks ministeeriumite vahelise memorandumi allkirjastamisele arutasid regionaalministrid Euroopa Naabrus- ja Partnerluse Instrumendi (ENPI) 2007-2013 Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programmi raames nelja Eesti-Vene suuremahulise investeeringuprojekti ühist elluviimist:

  • Narva-Ivangorodi piiriületuspunkti ja jalakäijate silla rekonstrueerimine - projekti eesmärgiks on Narva-Ivangorodi piiripunktide läbilaskevõimekuse suurendamine;
  • liiklemis-ja piiriületusvõimaluste parandamine Värska-Petseri kloostri teel - projekti eesmärgiks on liikumisvõimaluste ja piiriületuse parendamine Värska-Petseri teelõigul;
  • Narva-Ivangorodi unikaalsete kindlustuste arendamine turismiobjektina - projekti eesmärgiks on Narvas Viktoria bastioni ja Ivangorodis Väikese püssirohu lao kindluse rekonstrueerimine;
  • Peipsi järve piirkonna arendamine - projekti eesmärgiks on aidata kaasa Peipsi järve piirkonna keskkonnaolukorra paranemisele ja majanduse arengule.

Kokku on otsustatud ENPI Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programmist eraldada kolme riigi suuremahuliste investeeringuprojektide teostamiseks 19,05 miljonit eurot. Eesti riik panustab täiendavalt Eesti-Vene kahepoolsete projektide finantseerimiseks 9,08 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles