Eesti allkirjastas Indiaga New Delhis vangide üleandmise leppe

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja India esindajad sõlmisid kohtulikult karistatud isikute üleandmise lepingu.
Eesti ja India esindajad sõlmisid kohtulikult karistatud isikute üleandmise lepingu. Foto: Välisministeerium

Eesti ja India sõlmisid täna New Delhis kohtulikult karistatud isikute üleandmise kokkuleppe. Lepingu alusel on süüdi mõistetud Eesti laevakaitsjatel võimalus kanda neile mõistetud karistust kodumaal.

Lepingu allkirjastamisel Eestit esindanud suursaadik Indias Riho Kruuv ütles, et kokkulepet saab rakendada vaid siis, kui täidetud on üleandmise tingimused ja sellega on nõustunud karistatud isik ja mõlemad riigid.

«Allkirjastatud leping omab ka palju laiemat tähendust Eesti ja India suhetes. See loob raamistiku kõikide tulevikus aset leidvate juhtumite käsitlemiseks,» ütles Kruuv. «Kui karistus on jõustunud, siis selle kandmine oma riigis ja perele lähedal omab süüdimõistetutele kindlasti suurt väärtust,» lisas suursaadik Indias.

Vastuvõttev riik kohustab kinni pidama üleandva riigi mõistetud karistuse pikkusest. Kui karistus ei vasta näiteks Eesti riigi seadustele, siis India riigi nõusolekul võib karistuse pikkust lühemaks muuta. Küll aga ei tohi kumbki osapool üleandmisel karistust raskendada.

Lepingut ei saa kohaldada Indias süüdi mõistetud Eesti laevakaitsjatele enne, kui nende kohtuotsus on jõustunud ja nad otsust rohkem edasi ei kaeba.

India valitsus kiitis süüdimõistetute üleandmise leppe Eestiga heaks oktoobri lõpus. India seadused lubavad sõlmida välisriikidega taolisi leppeid alates 2004. aastast. Seni on India sõlminud taolised lepped 28 riigiga.

Eesti valitsus kiitis Indiaga sõlmitava vangide üleandmise lepingu heaks juuli algul. 

Eesti ja Briti laevakaitsjad kaebasid edasi neile relvadega riiki sisenemise eest mõistetud viieaastase vanglakaristuse jaanuari lõpus.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste, brittide ja ukrainlaste kõrval ka 14 Eesti kodanikku. Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles