Uus võimuliit tahab jätkata haldusreformi ja taastada põllumeeste toetused (3)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uue koalitsiooni loomiseks kõnelusi pidavad Keskerakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) tahavad jätkata haldusreformi ning taastada põllumeeste üleminekutoetused.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles täna ajakirjanikele, et haldusreform ei seisku ning haldusreformi seadust muutma ei hakata. Tema sõnul on erakonnad kokku leppinud omavalitsuste tulubaasi suurendamises ning selles, et koos rahaga antakse omavalitsustele ka rohkem ülesandeid. Nii summadest kui täpsetest ülesannetest ei soovinud erakondade esimehed täna siiski veel rääkida.

Samuti soovib loodav võimuliit taastada põllumeeste üleminekutoetused, millega loodetakse algust teha juba järgmisest aastast, ning tõsta ka kriisiabi tuleval aastal maksimummäärani.

Eelmise nädala teisest poolest arutlusel olnud maksu- ja majanduspoliitika ettepanekud on praegu veel viimistlemisel, kuid SDE esimehe Jevgeni Ossinovski sõnul on tulekul tõsised muudatused. Uue valitsuse maksupoliitika tuleb tema sõnul senisest ettevõtjasõbralikum ja lahendab ka muresid madalapalgaliste inimeste toimetuleku ja maksukoormusega.

Ossinovski kinnitas ka, et kuigi tervise- ja sotsiaalpoliitika küsimustes arutelud veel jätkuvad, on erakonnad praeguseks kokku leppinud, et Reformierakonna poolt pikalt blokeeritud alkoholipoliitika karmistamise ettepanekud lähevad töösse.

IRLi esimees Margus Tsahkna märkis pressikonverentsil, et eelarvepoliitikasse suhtub loodav koalitsioon vastutustundlikult. Maksumuudatustest rääkides ütles ta, et keskmisest madalamat palka saavate inimeste maksukoormuse vähendamine on uue võimuliidu strateegiline suund. Teisalt soovitakse tema sõnul leevendada palgatõususurvet, mille tõttu ettevõtjad ei suuda piisavalt investeerida, ja kolmandaks tahetakse ellu viia sotsiaalmaksureform, mis tema sõnul on eelarve- ja maksutöörühmas praegu endiselt arutlusel. Samuti analüüsitakse tema sõnul seda, milliseid ettevõtteid vajab riik enda omandisse.

Tsahkna sõnul on kolm erakonda otsustanud ära teha ka nii pensioni- kui vanemahüvitise reformi.

Kolme erakonna esindajad jätkavad kõnelusi täna õhtul keskkonna- ja energeetikateemadel, hiljem võetakse taas kõne alla ka majandus- ja rahanduspoliitika ettepanekud.

Ametikohtade jagamiseni jõutakse viimase punktina tõenäoliselt reedel. Ratas ütles täna, et seni pole ministrikohtadest ega ka näiteks nende võimalikust ümbernimetamisest räägitud. Tema sõnul lähtutakse sellest, et valitsus jääb 15-liikmeliseks.

Keskerakonna, SDE ja IRLi volikogu kogunevad koalitsioonilepingut arutama laupäeval. Kui volikogud annavad uue võimuliidu sünnile heakskiidu, saab koalitsioonileping allkirjad järgmisel esmaspäeval.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles