Mai Treial: erakonna vahetaja peaks riigikogust lahkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai Treial
Mai Treial Foto: Andres Teiss/Postimees.

Rahvaliidu saadiku Mai Treiali hinnangul peaks inimesed, kes pääsesid riigikokku ühe erakonna üldnimekirjas, kuid otsustasid aja jooksul mõne teise parteiga ühineda, riigikogust lahkuma.

«Erakonnatöö on meeskonnatöö,» selgitas Treial.

Tema sõnul oleks eetiline, kui erakonda vahetanud riigikogu liige, kes on saanud parlamenti üldnimekirjas, lahkub riigikogust.

«See oleks aus nii valijate kui ka erakonna ees,» ütles Treial. «Kui saadik on pääsenud parlamenti erakonna nimekirjas, siis esindab ta eelkõige selle erakonna valijate huve.»

Kui riigikokku pääsenu neid huve eitab, rikub ta Treiali hinnangul eetika põhimõtteid ja riivab rahva õiglustunnet ning petab otseselt valijaid. 

«Nende põhimõtete ja käitumisreeglite hulka, mida ei ole võimalik või vajalik seadusega sätestada, kuulub ka ausus,» sõnas Treial.

Küll aga tõstis Treial esile, et põhiseaduse mõtte kohaselt peavad kõigil riigikogu liikmetel olema võrdsed õigused ja põhiseadus ei näe ette mingeid piiranguid, et fraktsiooni saaks ja peaks moodustama ainult erakondlikul põhimõttel.

Treial möönis küll, et valija seisukohalt oleks aus, kui ta teab, et andes hääle üksikkandidaadile, toetab ta samas ka üksikkandidaadi hilisemat liitumist mõne riigikogus esindatud erakonnaga.

«Valija seisukohalt oleks selgem, kui inimene kandideeriks kohe maailmavaatelt sobiva erakonna nimekirjas,» nentis Treial.

Samas peaks üksikkandidaat saama parlamendis võrdse võimaluse ja võrdse õiguse kaasa rääkida riigi ja ühiskonna asjade üle otsustamisel.

Treial hinnangul on seadussätted, millega põhiseadusest tulenevad riigikogu liikme õigused on antud enamasti üksnes fraktsioonide pädevusse, vastuolus põhiseaduse mõttega.  

Treiali selgituste kohaselt ei ole riigikogu liige seotud mandaadiga ja tal on kõigis küsimustes vaba sõnavõtu õigus. Samas riigikogu kodu- ja töökorra seadusega on riigikogu liikme tegevusvabadus seatud sõltuvusse kuulumisest või mittekuulumisest erakondlikku fraktsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles