«Pealtnägija»: riik kaotab pahatahtlike likvideerijate tõttu sadu miljoneid eurosid (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtutoimikud
Kohtutoimikud Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eestis on 700 elukutselist tankisti, kes tegelevad võlgades firmade likvideerimiseks nii, et võlausaldajad – enamasti riik – ei saaks neilt võlgu kätte. Nelja aastaga on „uputatud” selliselt lausa 400 miljonit eurot võlgu, selgus ETV saatest «Pealtnägija».

«Pealtnägija» uuris skeemimeistreid koostöös taustauuringute firmaga Kreedix. Selgus, et Eestis on sadu isikuid, kes pakuvad võlgades firmade omanikule teenust firma likvideerida selliselt, et riik ega teised võlausaldajad ei saaks võlgu kätte, või et see oleks võimalikult keeruliseks tehtud.

Tipplikvideerijad ise kinnitavad, et nemad aitavad hädas ettevõtjal ainult tüütust bürokraatiast vabaneda, mitte pahategusid peita. Üle 50% varidirektoritest on kriminaalkorras karistatud.

Kokkuvõttes on Inforegistri andmetel tankistide abil juba maetud või matmist ootamas 11 000 ettevõtet, millel kokku 400 miljonit võlgu, millest enamik on võlad riigi ees.

Küsimus on – kuidas pahatahtlikele likvideerijatele piiri panna, karistamata ka ausaid ärimehi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles